05/21/18 11:34
(transmedia.bg)

Лондон иска допълнителни санкции за руската VTB Bank

Държавна банка VTB Bank е „вратичка“ в налаганите на Русия санкции, защото чрез нея режимът на Владимир Путин има достъп до всветовните финансови пазари и може да емитира дъражвен дълг. Тази вратичка трябва да бъде затворена. С подобна аргументация британският парламент призова правителството на страната да наложи нови санкции на лица, свързани с Кремъл, заради тяхната отговорнст груби нарушения на правата на човека. Парламентът предлага това да стане чрез използване на правомощията, посочени в Закона за борба срещу изпирането на пари.

„Искаме също така правителството да работи с ЕС, САЩ и Г-7, за да затегне вратичките в режима на санкциите, които позволяват на Русия да издава нов държавен дълг с помощта на санкционирани субекти като VTB Bank”, се казва в доклада.

През април 2018 г. президентът на финансовата група ВТБ Андрей Костин беше сред физическите лица санкционирани от американския президент Тръмп заради намесата на Русия в изборите в САЩ.

Според доклада на парламента в Лондон ролята на Великобритания като финансов център и член на Г-7 й дава значителен лост в стремежа да противодейства на агресивното поведение на Кремъл. Обединеното кралство трябва да изработи последователна и проактивна стратегия за Русия, която ясно да обединява дипломатическите, военните и финансовите инструменти, които Великобритания може да използва, за да предотврати руската държавна агресия

Правителството трябва да покаже по-силно политическо лидерство в прекратяването на потока от мръсни пари в Обединеното кралство. Това трябва да включва разпределяне на достатъчно ресурси и капацитет на съответните правоприлагащи агенции и подобряване на механизмите за обмен на информация.

„Мащабът на проблема и неговите последици за сигурността на Обединеното кралство също изискват по-голяма реакция от страна на Отвъдморските територии, чрез които някои от тези пари влизат в Обединеното кралство”, се казва още в текста на доклада.

Руската държавна банка VTB Bank има регистрирано в Лондон подразделение VTB Capital. Чрез него преминават много от инвестиционните операции на Кремъл. Както и някой „по-специални“ казуси.

Именно VTB Capital е поделението, което е замесено в две от най-мътните български корпоративни финансови сделки в последните години. Инвестиционното звено на руската банка първо беше посочено през 2011 г. като победител в приватизацията на „Булгартабак“ чрез австрийската пощенска кутия BT Invest. Три години след приватизацията VTB Capital продаде BT Invest на лихтенщайснки фондации с неизвестен реален собственик, зад които има множество публикации и свидетелства, че стои ДПС депутата Делян Пеевски.

По същото време VTB Capital зае ключова роля и в две последователни промени в собствеността на най-голямия български телеком – Българската телекомуникационна компания (БТК).

Дружество на руското поделение и до днес е официален съсобственик на телекома, а бълагрската компания-майка на БТК е заложена в полза на VTB Capital.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване