05/30/18 08:52
(transmedia.bg)

Испания арестува Бил Браудър по искане на Москва

Американецът Уилям (Бил) Браудър, собственик на инвестиционната компания Hermitage Capital е бил задържан от испанската полиция в Мадрид по молба, изпратена от Русия в Интерпол. Това съобщи финансистът в своя профил в Twitter. Браудър добави, че е бил отведен в полицейското управление.

Случаят на Браудър започва през 2005 г., когато руските власти гонят американския инвеститор от страната. Той е обявен за „заплаха за националната сигурност“. На американския инвеститор се опитва да помогне младият адвокат Сергей Магнитски. През 2008 г. Магнитски разкрива огромно данъчно престъпление, извършено от висши държавни служители, които в аферата около фонда фактически са присвоили 230 милиона долара. Установени са сметки в чужди банки, договори за покупки на луксозни автомобили и луксозни жилищни имоти в Москва и Дубай.

Магнитски смятал, че държавата е заинтересована от изясняването на случая така. На мушката обаче попадат не престъпниците, а юристите на консултантската фирма „Firestone Duncan“, в която работи и Магнитски. Шестима от колегите му бързо напускат Русия, но той остава. Само след няколко дни срещу Магнитски е повдигнато обвинение, скалъпено от хората, които е разобличил, че през 2002 г. „бил помогнал на една фирма в укриването на данъци“. На 24 ноември 2008 г. е арестуван. Адвокатът не се настоява, че вината за случая е на високопоставени сътрудници на Министерството на вътрешните работи.

През лятото на 2009 г. Магнитски се разболява в ареста, а през ноември умира. Магнитски почина на 37-годишна възраст, след 11-месечен престой във временния арест.

През 2012 г. САЩ приемат първия закон „Магнитски“, който се фокусира върху налагането на санкции срещу руски граждани. Глобалният закон „Магнитски“ влиза в действие през декември миналата година. Той дава възможност на американските власти да отказват достъп до своя територия и до банковата система на САЩ на лица от всяка една държава по света.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване