06/01/18 06:04
(http://www.clubz.bg/)

Владислав Горанов: Руски газопровод? Само ако отговаря на правилата на ЕК

Ако евентуален нов проект за минаване на газопровод през България не отговаря на правилата на ЕК и той няма да стане, както не се е реализирал "Южен поток". Това каза пред бТВ финансовият министър Владислав Горанов по повод посещението на премиера Бойко Борисов в Москва и водените там разговори. Горанов изтъкна, че България не се е молила за газопровод през нейна територия, а просто е имало съвпадение на интересите й с тези на Русия. Той отрече да е имало каквото и да било извинение.

Според него разговорите са били като между партньори.

"Ако приемем, че сме нарушили интересите на Русия, защото защитавахме общоевропейски цели, това не е повод за извинение, каза Горанов.

Така той отговори на въпрос за спрените проекти "Южен поток" и АЕЦ "Белене". Министърът поясни, че те не са се случили, защото в тях е имало частично несъответствие с правилата на Европейската комисия.

Според финансовият министър разклонението от "Турски поток" към България е договорено политически, а сега се работи по техническите детайли.

"За нас беше важно да гарантираме запазване на статута на страната на играч в транзита на газ и да гарантираме, че ако през Украйна спре да идва газ, ще има доставка на гориво от друго място", каза още финансовият министър.

Той изтъкна, че прагматичнвите отношения с Русия не значат загърбване на ЕС.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване