06/03/18 07:54
(http://pik.bg)

Журналисти влизат в битка с Наказателния кодекс заради атаките на "душевно разстроени" политици и недоволни от работата им

Журналисти влизат в битка с Наказателния кодекс заради атаките на  "душевно разстроени" политици и недоволни от работата им

Журналистите, участващи в форума за телевизионна журналистика "Св. Влас" се обединиха с твърдото намерение да потърсят юридическо съдействие за промени в Наказателния кодекс, за да намалят злоупотребите на засегнати от техни материали политици или други фактори, които ги съдят заради това, че са им причинили душевно разстройство, депресия, главоболие, безсъние, чувство за малоценност, липса на апетит и други видове вътрешен дискомфорт.

Оказа се, че сред присъстващите около 30 журналисти в Св. Влас трима са съдени в момента, а един вече е осъден. Случаите обаче са много повече.

В момента дори членът на СЕМ Бетина Жотева съди журналиста Александър Симов за коментар по повод на публичните й атаки срещу Къдринка Къдринова. Лидерът на БСП Корнелия Нинова и заместникът й Кирил Добрев пък съдят левия журналист Румен Петков за душевното разстроойство, което им е причини с публикациите си, оценено от тях на общо 220 000 лева. Информационна агенция ПИК пък бе осъдена на първа инстанция от скандалния учител по история Емил Джасим, който се изгаври с национални светини като Левски, Паисий Хилендарски, Симеон Велики, както и с изторически факти, заради възмущението на собстеника й Недялко Недялков.

Бившата журналистка, но вече като депутат Елена Йончева осъди премиера Бойко Борисов, но не за лъжа, както твърди Корнелия Нинова, а за душевно разстройство от твърденията му, че държавата е плащала за филмите й, снимани в чужбина.

Всички тези душевни разстройства не се доказват пред съда с медицински експертизи, а чрез твърденията на близки и познати, включително и с любовници, с които засегнатите съжителстват и това става причина за осъдителни присъди спрямо журналистите.

Затова те се обединиха около действията, които ще предприемат координирано за подготовката на законодателни промени в Наказателния кодекс, които да изискват медицински доказателства за душевното разстройство на засегнатите, както и отстраняване от високите постове в държавата, докато трае делото, тъй като е опасно хора в такова състояние да управляват институции или държава.

Журналистите обсъждат възможността да потърсят съдействието на омбудсмана Мая Манолова за изготвянето на законодателните промени в Наказателния кодекс и внасянето им парламента, като за целта ще съберат и подписка, която да внесат в Народното събрание, а също така ще я адресират до премиера и прзидента. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване