06/13/18 06:46
(transmedia.bg)

България приветства Македония за новото име, но постави условия

 

Министерството на външните работи на Република България приветства постигнатата договореност между правителството на Република Гърция и правителството на Република Македония по въпроса за името.

Това обявиха от пресцентъра на външното ни ведомство, след като преди минути македонският премиер Зоран Заев съобщи, че се е договорил с гръцкия си колега Алексис Ципрас за новото име на бившата югославска република – Република Северна Македония.

„Република България е признала Република Македония с конституционното й име още януари 1992 г. и новото име Република Северна Македония не следва да бъде интерпретирано като основание за евентуална промяна на съществуващите граници или претенции към съседите относно език, култура, история и идентичност. МВнР ще настоява нашите две съседни, партньорски и приятелски държави да дадат гаранции, че в договора помежду им тези два принципа ще бъдат недвусмислено заявени и потвърдени“ – коментираха от Министерството на външните ни работи.

От ведомството посочват още, че с постигнатата договореност между Гърция и Македония се отваря пътят към европейската и евро-атлантическата интеграция на западната ни съседка – „това е реален шанс в края на българското Председателство на Съвета на Европейския съюз да има напредък и хоризонт за започване на преговори за присъединяване“.

Имаме историческо, вековно решение. Няма вече БЮРМ. Македонският език, македонският народ остават защитени завинаги, заяви македонският премиер Зоран Заев на пресконференция в сградата на правителството в Скопие тази вечер.

Предложението за новото име обаче трябва да бъде гласувано на референдум в Македония – той ще се проведе през есента.

Ако името Република Северна Македония бъде одобрено на референдума, следващата стъпка е на гръцкия парламент – той трябва да ратифицира договора между Атина и Скопие и даде зелена светлина за членството на Македония в НАТО.

Договорът предвижда и потвърждаване на македонския език в ООН – македонски, macedonian. В новите документи за самоличност на македонците ще пише: македонец – гражданин на Република Северна Македония.

Споразумението за името Република Северна Македония позволява да се направи ясно разграничаване между гръцката провинция Македония и страната, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас тази вечер.

Той подчерта, че споразумението за името няма връзка с гръцкото културно наследство.

Имаме добро споразумение със Скопие, което изпълнява всички условия, поставени от Гърция, категоричен е Ципрас.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване