06/19/18 12:11
(transmedia.bg)

ГЕРБ е равно на БСП вече и в цифри

ГЕРБ е равно на БСП вече и в цифри. Социолози измериха, че ако изборите са днес, двете политически сили ще съберат почти еднакви проценти подкрепа. Ако изборите са днес, тоест – предсрочни. Ако обаче изчакаме до редовните и направим нов сондаж, БСП може и да дръпне още малко напред.

В оттеглянето на доверие от ГЕРБ няма нищо странно. Партията поуправлява достатъчно, за да събере негативи. Доста от управленските решения предизвикаха остра обществена реакция, а протестите станаха почти ежедневие. Това обаче рядко се отразява върху въпросните решения. Остава впечатлението, че в началото на всеки мандат Борисов е по-склонен да се вслушва в обществото. Към края на мандатите изобщо не е сговорчив. Даже си позволява да споменава майките на деца с увреждания като субекти, които трябва да му се махнат от главата. И ако имахме малко повече нетърпимост, да сме го махнали него тутакси след тези думи. Ако, но нямаме.

Според същото проучване през ноември 2016 съотношението на силите е било сходно. В момента обаче имаме парадокс: едва  5% от хората в активна възраст над 30 г. са се отказали от ГЕРБ, а цели 94% искат намаляване на ДДС върху лекарства, детски храни, дрехи и учебници. Тоест, само 6% не искат това. Тези 6% са съгласни с високите цени на тези стоки или пък не им пука.

Още две цифри са показателни – 25% искат избори сега, а 23% си харесват това правителство. Това говори за паритет между двете тенденции – към промяна на статуквото и към неговото запазване. В тази ситуация обикновено печеливш е третият, ако има такъв. Тоест, равенството между ГЕРБ и БСП в настоящия момент създава добри условия за поява на нов политически субект – ляв или десен, без значение.

Подобен сценарий би разбил не само статуквото, но и оформящото се възраждане на двуполюсния модел. За БСП и ГЕРБ той би бил чудесен. За съжаление, няма откъде да се появи трети политически субект с поне 25% подкрепа. Новосъздаващите се десни политически сили според социолозите не минават 4-процентната бариера. А за по-мащабно политическо инженерство очевидно няма нито време, нито желание.

Премерването на силите е навременно, защото в левите среди имаше идея за предизвикване на предсрочни избори веднага след европредседателството. Тази идея очевидно е изоставена, съдейки по хвалбите на леви политици и на президента към правителството именно във връзка с председателството. Ще се иска вот на недоверие, но и той, както и останалите опозиционни маньоври, ще е лишен от реален ефект.

И за двете големи политически сили обаче са важни коалициите, които биха могли да направят. Вариантите съвсем не са много. ГЕРБ едва ли ще поиска ДПС за партньор (официален, защото неформално си дружат) въпреки 10-те му процента подкрепа. От патриотите подкрепата е два пъти по-малко като цифра, но цената им расте.

Расте, защото и БСП вероятно ще наддава за тях.

Старият „стратегически партньор“ на БСП отдавна не се радва на братска дружба, защото БСП падна от власт именно заради компромисите, които правеше покрай ДПС – и като цяло, и за конкретни фигури, предимно корпулентни.

Вероятно ГЕРБ ще продължи да припознава патриотите за сателит. Познавайки обаче техните превъплъщения, нищо няма да им попречи при следващото раздаване да станат сателит на БСП. И да се отрекат от ГЕРБ. Валери Симеонов работи за Корнелия Нинова и това се вижда с просто око. Конфронтацията му с министри на Борисов красноречиво дава заявка за участие в следващото управление.

Дали ще има Борисов 4, зависи от БСП, макар и не само. Засега по главните въпроси, като АЕЦ „Белене“ например, червените не се различават по нищо от ГЕРБ. Трудно се откриват и политически различия. Рядко се вижда ярка опозиционност. За придържане към програма или предизборни обещания отдавна не търсим сметка нито на управляващи, нито на опозиция.

Вероятно затова и процентите им са еднакви, защото който и да управлява, за избирателя е все едно. А отливът на проценти от ГЕРБ към БСП може да е просто онази предвидлива част от обществото (работеща предимно държавна работа), която просто взема завоя към следващия победител.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване