06/20/18 05:51
(http://www.clubz.bg/)

Русия арестува заподозряна румънска шпионка

Член на управителен съвет на руски енергиен холдинг е арестуван по подозрение в шпионаж в полза на Румъния, предаде Нюз.Ру.

Карина Цуркан работи за компанията "Интер РАО". Тя била задържана на 15 юнии ще остане в ареста до 13 август, съобщават от Лефортовския районен съд в Москва.

Цуркан е заподозряна в сътрудничество с бизнесмени, свързани с външното разузнаване на Румъния. Следствието смята, че чрез тях тя предавала информация, представляваща държавна тайна.

Във връзка със случая са обискирани домовете на руския зам.-министър на енергетиката Вячеслав Кравченко, както и кабинетите и жилищата на няколко високопоставени сътрудници на московската енергийна компания "Мосенерго".

Вячеслав Кравченко. Снимка Минисерство на енергетиката на Русия

Ако обвиненията бъдат доказани, Карина Цуркан (43 г.) може да получи 20 години затвор.

Арестуваната мениджърка отговаря за износа и вноса на електроенергия, а също така и за бизнеса на "Интер РАО" в Молдова. Преди това е оглавявала отдела на холдинга за Украйна, Молдова и Румъния. Тя е от румънски или молдовски произход.

Председател на Съвета на директорите на "Интер РАО" е Игор Сечин, наричан още петролният цар на президента Владимир Путин. Той е изпълнителен директор на държавния гигант "Роснефт" и според някои анализатори е по-силен дори от държавния глава.

Публикувана на 06/20/18 05:51 http://clubz.bg/69392-rusiq_arestuva_zapodozrqna_rumynska_shpionka

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване