06/20/18 09:28
(http://budnavarna.bg/)

Чужденец е първият инициатор за построяване на морски бани

Чужденец е първият инициатор за построяването на морски бани във Варна. Това каза Кънчо Григоров, директор на Музея за история на Варна.

„Местната власт е сюрпризирана и заинтригувана от интереса за построяване на морски бани, като първото предложение е на украинският помешчик Йомин от гр. Харков, който идва във Варна една година след Освобождението на България и предлага местната власт да му преотстъпи значителна територия от 5 хектара, от крайбрежната ивица, за 50 години като аренда“, добави Кънчо Григоров.

По неговите думи той е пожелал, също така, местната управа да му предостави строителен материал, за да може да построи морските бани и след като изтече срокът те да останат в тяхно владение. Аргументът пред властта е бил, че по този начин, морските бани ще привлекат не само българи, но и руски и европейски аристократи.

„Това предложение не се осъществява, тъй като са били скептични и се съгласяват арендата да бъде само за 25 години, но провокира Варненска голяма община да се заеме със строителството на морските бани. През 1880 г. са построени дървени бани на брега на морето, визуално разположени тогава, на територията на днешния градски басейн“ допълни Кънчо Григоров.

Материалът Чужденец е първият инициатор за построяване на морски бани е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване