08/28/09 17:57
(http://rumiborisova.blogspot.com/)

Църквата vs. Мадона





Не съм сигурна дали ще ми повярва някой, пък и това няма особено значение, но за мене певицата Мадона винаги е била само някаква трудно забележима част от пайзажа. Знаела съм, че има такава певица и че това не е истинското й име, а псевдоним. Дочувала съм че беше омъжена за някой режисьор и не съм много сигурна – но, че има деца. Единственото нещо, което помня със сигурност е, че беше написала някаква детска книжка – нещо за рози, но не знам повече. Не бих различила мелодията на нито една нейна песен. Не знам и нито едно заглавие. А ако ми покажат нейни снемки, да не говорим за клипове, по никой начин не бих могла да кажа дали наистина това е тя. И от всичко това не се чувствам нито нещастна, нито непълноценна. Сред моите приятели, близки и познати има много хора, които знаят за певицата Мадона точно, толкова, колкото и аз. Никога не ми се е случвало по някакъв повод с някого да си говоря за нея.
Тези дни ми се случи да попадна на разговор за певицата Мадона в сутрешния блок на една телевизия. Водещата - с челюсти или с(е) клещи беше поканила уважаван владика и една дама за негова опонентка. Втрещих се от изненада колко много знаеше за въпросната певица дядо владика. Тезите му бяха ясни, но и двете жени в студиото не можеха и не искаха да го разберат.
Чак тогава се замислих, че нито псевдонимът на тази певица е избран случайно, защото католиците наричат Божията майка Мадона. Нито датите на концертите й са избрани случайно – в Полша - на Голяма Богородица, в София - на деня, в който християните възпоменават отсичането на главата на св. Йоан Пророк, Предтеча и Кръстител Господен, ден отреден за скърби и строг пост.
След като Светият синод на Българската православна църква оповести в специално обръщение своето неодобрение и несъгласие с концерта на певицата Мадона на 29 август в София, веднага се намериха много критикари на позицията на духовенството.
Един министър (без портфейл) даже нарече протеста на архиереите „абсолютно изкуствен” и заяви, че морализаторствали изкуствено и се правели на прекалени светци. Хора, на които им личи, че са далече от живот в Бога, посъветваха клира да не се занимава с Мадона, а да се грижи за своите си дела!? Питаха защо досега синодиалните старци са си мълчали – за чалгата например, и защо не се грижат за спасението на душите на патството постоянно. За вярващ християнин такъв въпрос е неуместен, най-малкото защото християнството учи на смирение и търпение. Не бих могла да кажа с какво би била опасна певицата Мадона за християните, защото не знам. Но така си обяснявам защо владиката в телевизора знаеше повече – за да може да участва в спора. В Писанието има текстове, които предупреждават, че лъжепророците и Антихриста ще се появят между човеците. Затова духовниците само призоваха – не ходете на концерта на Мадона.
Повод да публикувам тези разсъждения е един хубав текст на Валери Найденов в „24 часа”, озаглавен „Може ли християнин да гледа Мадона”. (http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=213930)
Първите му думи са: „По принцип Българската православна църква бе длъжна поне да възрази срещу концерта на Мадона. Не само защото е денят на св. Йоан Кръстител…”
А православните християни, с които сме заедно на всяка неделна и празнична св. Литургия нито гледат , нито слушат Мадона, нито ще ходят на нейния концерт и от това няма да са нещастни.




Публикувана на 08/28/09 17:57 http://rumiborisova.blogspot.com/2009/08/vs.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване