02/06/10 06:40
(http://radankanev.blogspot.com/)

"Ще поискаме от тях да направят нещо ..." или кратък урок по Европейско развитие

Според информация на "Медиапул", кметът на СО и Влади Калинов, директор на дирекция "Контрол на строителството" в общината, публично са заявили намерението си да "поискат услуга" от строителния бизнес:

"Сега ще наложим още една санкция, която ще бъде за това, което видяхме, че е отстранено. Въпреки че е отстранено, това означава, че те са били виновни за времето, през което не са изпълнявали изискванията. Тъй като санкцията не е в големи размери, ще поискаме от тях да направят нещо – например да ремонтират езерото в Парка на Свободата (???) и част от парка в "Гео Милев", обясни Калинов.

Не, това не е новина.

Това е отдавна известна практика на Столична община, макар и публична тайна. Строителните фирми не получават санкция по закон, или получават санкция в минимален размер ("не в големи размери") за съществено нарушение. Срещу това те "правят нещо"...

Според мнозина това е едва ли не благородно. Вместо да 'направят нещо' за кмета или друг обществен служител, те 'правят нещо' за обществена собственост и за ... имиджа на кмета и партия ГЕРБ.

(Снимка news.pressclub.bg)
Е, какво е смущаващото?

Ами смущаващото е, че това е категорично не-европейска, непрозрачна и негодна практика. Явно част от "гражданите" не са твърде напреднали в европейското си развитие. не е чудно, че няма никакъв напредък в усвояването на еврофондове например - с подобен подход към упражняване на публичната власт всякаква съвместимост с прозрачни европейски практики е немислим.

Нека кажем просто какви са европейските практики:

1. Има нарушение, има глоба.

2. Размерът на нарушението зависи от неговата тежест и от това дали е първо/инцидентно или повторно/системно, а не от други фактори.

3. Фирмата си плаща глобата/понася санкцията и върви напред без допълнителни нерегламентирани харчове.

4. Общината прибира парите и ги харчи според бюджета си.

5. Никой не харчи извънбюджетни пари, за да открива езерца и чешмички и да лъска имиджа на слабата администрация.

6. Никой от никого не иска 'да направи нещо', особено с неопределеното 'например...'

Защото например ... ние откъде знаем, че след като има такава практика (ниски глоби срещу "нещо"), няма и практика за ниски глоби/без глоби/без по-тежки санкции срещу ... още нещо???

.
Публикувана на 02/06/10 06:40 http://radankanev.blogspot.com/2010/02/blog-post_06.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване