02/25/10 19:34
(http://sandolino.blogspot.com/)

ЗА ГЕРБ, МОРАЛА И ТЮТЮНОПУШЕНЕТО


Извинявайте, че ви шокирам с тази снимка на млади хора, симулиращи фелацио, но трябваше да ви дам нагледен пример за това, че компромисът със здравето е също толкова недопустим, колкото и компромисът с морала. И затова всяка мярка в полза на тютюнопушенето би била ретроградна, анти-социална и анти-хуманна.

***
С огорчение констатирам, че управляващите изпускат още един удобен повод за лесна революция. Не, нямам предвид граждански войни, кланета, гилотини и прочие ексцесии, ами положителна промяна на мисленето въз основа на универсални ценности. Т.е. промяна на мисленето към по-добро. Революция е, когато човекът разбере, че съдбата му не зависи от сбирщина пияндурници на връх Олимп, които се забавляват да хвърлят гръмотевици по главите на случайните минувачи. Революция е и когато човекът се научи да обработва земята, или да се бори с болести, или да строи мостове...
А всеки отбой от вече извоюваните позиции би бил чиста форма на пораженчество и предателство спрямо онези, чиито стъпки следваме, и онези, които идват след нас. По този повод Томас Джеферсън казва, че „който е способен да се откаже дори от част от свободите си, не заслужава да бъде свободен”.

Друг термин, който в случая би паснал добре на правителствената политика, е „цинизъм”. Защото е цинично да се замества стремежа към по-добро общество със съмнителна икономическа логика, основана на добруването на някакъв хипотетичен „бизнес” – видите ли, мерките срещу тютюнопушенето щели да навредят на „бизнеса”. От което пък - реторично погледнато - излиза, че полезното за човека е вредно за „бизнеса” и обратното, а това пък ме навежда на мисълта, че ако искаме да сме в добро здраве, ще трябва да се върнем към плановата икономика.

Во кратце, правителството води ретроградна кампания на няколко нива (ЗЕС, ГМО, тютюнопушене...), а обществото се раздира от спорове там, където би трябвало да има национален консенсус, подчинен на универсални ценности. Защото колкото и социолозите да седят и да ми обясняват, че логиката струва повече от морала, аз все ще си имам едно наум, че никакъв „бизнес” не би оправдал дори и само един канцер на белия дроб.

….
…..
P.S. Снимката е заимствана от френска анти-цигарена кампания на асоциацията Les Droits des Non-Fumeurs. Текстът под нея гласи „Да пушиш, означава да си роб на тютюна”.

...


Публикувана на 02/25/10 19:34 http://sandolino.blogspot.com/2010/02/blog-post_25.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване