04/23/10 16:54
(http://delian.blogspot.com)

Пак стари идеи за въвеждане на вероучение


Светият синод (а изглежда и министъра му приглася) отново натиска държавата да плаща на негови хора привличат децата към неговата религия (в държава, в която вероизповеданията са уж свободни, включително и правото да не вярваш), за сметка на данъкоплатеца, без значение каква религия изповядва той. Или поне това е написано косвено в тази статия тук news.ibox.bg/news/id_113235671
Няма нужда да коментирам, че съм против. Държавното училище е светско. Държавата поддържа равноправие между религиите, ако някой иска да преподава определена религиозна дейност, то тя трябва да бъде абсолютно свободно избираема, напълно отделена от часовете за нормалното училище (тоест да не се освобождава от други часове за да ходи на този),и според (подписаното) желание на родителите на съответното дете. Всичко извън това е пропаганда за сметка на данъкоплатеца. Доколкото знам, обучението по турски и подобни в някой региони минава точно по тази схема. Няма абсолютно никаква причина за преферираност на една или друга религия, или дисбаланс в правото да избираш да вярваш или не вярваш (тоест трябва да можеш да избереш и да не ходиш). В светско училище не трябва да има преферираност от никакъв тип. Ако някой иска религиозни училища да си ги направи и да си ги финансира за своя сметка, а не за сметка на данъкоплатеца.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване