05/13/10 16:18
(http://petyr.blogspot.com/)

Шит, а?

"Освен това забелязваш едни такива неща като “Thomas Arana” в съседство с “Julian Vergov” или “Ana Papadopulu” и нали-го-помниш онзи “Alan Ford” от “Две димящи дула”. Няма какво да се лъжем, почва да ти става съвсем истински гордо, щото има едно нещо, дето му викат класа, и никакви легенди за безбожни хонорари, тикнати тук и там, не могат да ти го избият от главата. Да.."

Мнението е на блогърка, доста харесала "Мисия Лондон". И все пак да си кажа и аз, който току съм повтарял и преповтарял, че харесвам съвременното българско кино:

"Мисия Лондон" НЕ ми хареса.

Съжалявам. Книгата е плитка, но забавна. Филмът не е даже забавен или поне на мен не ми е забавно всеки път, когато Любо Нейков казва, че нещо си е "ебало майката". А това е основното забавно в "Мисия Лондон". Докато в книгата историята се развива постепенно и на края наистина се хилиш, че нашите са откраднали патките, то във филма ти става ясно от самото начало и...нищо. За сметка на това има един куп абсолютно безсмислени сцени. Актьорите се справят неравномерно и хаотично.

Това, че имената им са на латиница, както и фактът, че участват известни ЗАПАДНИ звезди, не мисля, че прави един филм добър. Не ми става и "гордо". За да съм честен към "Мисия Лондон", тя и не претендира да е шедьовър, но претендира да е много забавна. По-добре обаче да погледаме "Гепи" със същия Алън Форд, за да видим какво означава непретенциозно, но забавно кино.

Не харесвам и аргументът, че най-накрая са направили български филм, който да става за гледане. Има поне още 10 български филма направени след 1989 г., които да стават за гледане много повече от "Мисия Лондон". Те обаче нямаха такива пари за реклама и за това никой не чу за тях. Плюс не участваха Павел Чернев и Андреа, уви.

Това, че примерно "Източни пиеси" беше убийствен, участва в Кан и спечели фестивали, нещо не се знае.

Още веднъж съжалявам за дозата нехаресване на "Мисия Лондон", очаквам смирено да бъде поруган като родоотстъпник. Надявайки се на снизхождения ще кажа, че филмът може да е имал и полезни страни - насмешката с "прабългарщината", припомнянето на хората, че има българско кино и т.н. Освен това се надявам, че с парите Митовски следващия път ще направи нещо по-смислено.
Публикувана на 05/13/10 16:18 http://petyr.blogspot.com/2010/05/blog-post_13.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване