05/20/10 19:57
(http://petyr.blogspot.com/)

Нещо не разбирам

В България твърде много хора не си падат по евреите. За това има безброй примери.

Не се сещам организацията на евреите в България "Шалом" да е протестирала примерно за това, че през март софийското училище „Димчо Дебелянов” с изучаване на иврит беше изрисувано със свастики и еврейски звезди, между които бе поставен знакът на равенство. Имаше и надписи „Палестина свободна от окупация” и ”Израел – фашисти”. "Шалом" обаче се сети да напише цяла декларация за това, че паметникът на съветската армия в Лозенец беше надраскан с графити миналата седмица.

"За съжаление това е поредният вандалски акт, който е доказателство за засилващите се ксенофобски и антисемитски прояви в България от 2009 година до днес," пише в декларацията.


Не съм се разхождал отдавна до паметника, но от картинките по медиите не видях нищо антисемитско. А специално надписът "Окупатори от далечни страни" стои доста на място, според мен.

За това не мога да разбера "Шалом" интересите на евреите в България ли защитава или някакви други, доста по-теснопартийни?

Да припомним, че Емил Кало от "Шалом" беше кандидат за евродепутат от БСП. По време на управлението на Сергей Станишев Висшият съдебен съвет една сутрин осъмна с информацията, че правителството е предоставило помещенията му на "Шалом". "Шалом" също лобираха на кметските избори в София за Георги Кадиев и се възрадваха на избирането на Ирина Бокова за председател на ЮНЕСКО. От организацията също така в доста джаста-праста стил отричат цар Борис да е имал каквото и да било участие в спасяването на българските евреи, което си е доста сложен исторически въпрос, който вместо това в България традиционно се боядисва партийно.

В крайна сметка предлагам "Шалом" да обявят Тодор Живков за свой патрон и така веднъж завинаги да станат по-прозрачни за обществото. Напомням, че по времето на комунизма се твърди, че именно партията и главно Живков са отговорни за спасяването на българските евреи. Има и идеи Живков да бъде предложен за Нобелова награда по тази причина. Работата нещо не става, защо ли?
Публикувана на 05/20/10 19:57 http://petyr.blogspot.com/2010/05/blog-post_20.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване