05/24/10 07:14
(http://radankanev.blogspot.com/)

От куп фалшификати воден, напред и все напред ... ?

Снощи гледах трогателното връчване на награда за цялостен принос в театралното изкуство на Йосиф Сърчаджиев. Голяма рядкост и радост е напоследък да гледаш такава 'церемония', изпълнена със същинско съдържание и неподвалстно на културната инфлация достойнство.

Но думата ми (както личи от заглавието) е друга - в края на събитието, артистите на сцената изпяха Българския всеучилищен химн "Кирил и Методий", или ... нещо подобно на него. Текстът на химна е неколкократно фалшифициран и затова винаги слушам думите с интерес.


Този път вторият куплет беше изпят правилно:

Върви към мощната Просвета! / В световните борби върви, / от длъжност неизменно воден - / и Бог ще те благослови!


вместо безсмисленото повторение "напред и все напред върви".

Четвъртият куплет обаче, продължава да звучи така:

Безвестен беше ти, безславен!... / О, влез в Историята веч, / Ведно със другите славяни, / кръстосай дух със огнен меч (???)

Всеки, който знае малко от малко от творчеството на Стоян Михайловски, се усеща, че крайната безсмисленост на това кръстосване на дух със огнен меч не ще да е излязло изпод перото му. Не знам чия е тази измислица, не знам и кога е направена фалшификацията. Знам обаче, че майка ми пазеше някъде сред документите един омачкан лист с истинския текст на всеучилищния химн, чийто текст е доста по-прост, смислен, ясен и силен:

Безвестен беше ти, безславен!... / О, влез в Историята веч,/ духовно покори страните,/ които завладя със меч!..."

Е, може би не е политически коректно. И осбено некоректно е било в годините, в които българската историография и култура така беше преклонила главица пред една част от "другите славяни", че беше забравила собствената си история както от времето на Светите братя, така и от времето на ... Стоян Михайловски. Защото, колкото и сурово да звучи това с меча, който не е съвсем огнен, и духовното покоряване - точно това се е случило през IX-X век, и точно това е имал предвид авторът на химна ...

Подобни фалшификации има още много. Веднага се сещам за две-три сред произведенията, които се учат в гимназията, и още толкова в други, които - за съжаление - не се учат.

И си мисля, че докато подобни фалшификации процъфтяват (не знам дали по инерция или умишлено), има сериозна опасност нашият не-дотам-възроден народ да продължава да върви "напред и все напред", забравил Божията благословия, но пък захласнат в твърде безсмислени занимания от типа на кръстосването на дух с огнен меч (???), и то ... ведно с ония, другите славяни...

.

Публикувана на 05/24/10 07:14 http://radankanev.blogspot.com/2010/05/blog-post_24.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване