06/08/10 19:35
(http://ruslantrad.wordpress.com/)

Магията на Индия ще обземе София за две седмици

От 11 юни „Позор” канят  зрителите в „Евро  синема” на едно вълнуващо пътешествие  из тайнствените ритуали  и красивите забележителности на Индия в рамките  на филмовото предизвикателство  „Магията на Индия”. В програмата са включени премиерният „Коса от Индия”, който съпоставя живота в бедните гета на Западна Бенгалия и луксозните квартали на Мумбай. Мечтите на малката Гита, която никога не е напускала селото си и желанията на преуспялата Сангита, която работи в модно списание.

Пример  за това, че всеки  в Индия може да е щастлив, независимо дали живее бедно  в Раджастан или  се радва на лукса  в Делхи е антологията  „10 приказки”. Десет вълнуващи източни новели, събрали в един филм най-нашумелите имена в индийското кино, сред които носителят на наградата за най-добра мъжка роля от фестивала във Венеция Насерудин Шах, любимката на Боливуд Шабана Азми, отличеният на фестивала в Мумбай Санджай Дат, един от най-влиятелните режисьори в страната – Санджай Гупта, топ моделът Тарина Пател, както и носителките на титлата „Мис Индия” – Танушри Дат и Неха Дхупия.


Най-свещеният  празник в индуистката  религия Кумб Мела е показан отблизо във филма „Кумб Мела: Песента на реката”. Според индуистката митология, боговете и демоните се сблъскали във велика битка за стомна с божествен нектар. При сблъсъка няколко капки от нектара на безсмъртието паднали на четири свещени днес места – град Аллахабад, където се срещат трите реки Ганг, Ямуна и невидимата подземна река Сарасвати, град Харидвар по поречието на Ганг, град Уджайн край река Шипра и град Нашик до река Годавари.

Битката на боговете продължила 12 божествени дни, които  се равняват на 12 човешки  години. Затова в  наши дни на всеки 12 години се провежда големият празник  Кумб Мела. Милиони поклонници, принадлежащи към различните касти, прииждат от всички краища на Индия, за да се изкъпят в реките, в които са паднали капките на безсмъртието и да се очистят от греховете си.

Биографичният филм на Ян Кунен  „Даршан – Прегръдката” ще запознае зрителите с феномена Мата Амританандамай – Амма. Тя е един от най-влиятелните духовни водачи на нашето време. Известна е с това, че прегръща всеки дошъл за „даршан”/среща/, като понякога й се случва да прегръща десетки хиляди за един ден.


Най-обичаната индийска режисьорка Мира Наир ще бъде представена с проекта „Миграции”, четири новели с неочакван край, чиято развръзка е продиктувана от четири букви – СПИН. Мира Наир е и продуцент на филма, а сред актьорите са светила като Шабана Азми, Ирфан Кхан и Панкадж Капур.

„Докха” е типичният пример за успешен продукт на Боливуд. Красиви актьори, заплетена история, завладяваща музика, радост и сълзи.

Всички, които искат да се обогатят с културата, да съпреживеят традициите и да опознаят народа на Индия, могат да го направят чрез филмовата панорама „Магията на Индия”, която ще тече през юни в „Евро синема”.

За повече информация, изтеглете файла:


Публикувана на 06/08/10 19:35 http://ruslantrad.wordpress.com/2010/06/08/5405/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване