06/08/10 19:32
(http://asenov2007.wordpress.com/)

ПОДКРЕПА ЗА БЛОГА: Всеки журналист може да бъде свободен, но не всеки може да бъде независим

Пламен Асенов 

Сред най-сериозните проблеми на българското общество не е свободата на словото, а независимостта на словото.

Видно е с просто око, че повечето медии съвсем свободно, без никакви притеснения от публика и етика, си споделят зависими мнения, а малцината журналисти, които устояват своята независимост, го правят с цената на сериозни лишения.  

За мен лично тази независимост е не просто професионален ангажимент, а начин на живот вече близо 30 години – ОК, винаги съм си плащал цената за това, че и отгоре. Сега обаче съм изправен пред необходимостта да се обърна към читателите си с молба да подкрепят директно този блог.

Защото се оказа, че ако в Щатите водещи журналисти напускат и живеят само от публикации в блоговете си, то отношението на българските печатни и електронни медии към авторските права е същото като отношението им към независимите журналисти – такова животно нема в нашите околности.

Всичките близо 90 публикации в блога ми през последните 6 месеца бяха напълно незаконно препечатани от десетки комерсиални информационни сайтове и поне двадесетина печатни издания в цялата страна, без почти никой да попита може ли. И без напълно никой да каже – ето ти пет лева за правата. А това продължава вече близо три години. Какво, вместо да продължа да пиша – да тръгна да ги съдя ли?

Така че желанието и занапред да казвам каквото мисля, макар може би не винаги правилно, но поне честно, ме принуди да се обърна за директна подкрепа към читателите си, само те могат да гарантират реализацията му. Затова – ако току-що прочетеният текст ви харесва, подкрепете написването на следващия с лев, два, сто или милион. Ако четете редовно блога и той понякога ви кара да се замислите или разсмеете, пратете 50, 500 или 50 милиона стотинки, за да не потъне острова.

Сметките за целта са /Хампарцумян да си плати за рекламата, а вие ми простете, но не мога да не спомена банката/: 

UniCredit Bulbank 

Пламен Асенов /Plamen Asenov/ 

BG 04 UNCR 70004504154064 – лева

и

BG 16 UNCR 70001505973379 – евро

 Аз така или иначе ще продължа да си пиша, но много ще се радвам и занапред да не завися от парите на разни знайни и незнайни медийни собственици, пари впрочем, които иначе вие плащате на тях с надеждата да четете независими текстове, а те не ми плащат на мен, за да пиша независимо.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване