06/09/10 14:51
(http://blog.bogomil.info/)

Кой менти бе?

Днес чета в в.Борба, следното:

„Трябва да излизаме в отпуск, ако искаме да не ни уволнят от работа, за да си извадим новите лични карти и шофьорските книжки. Тези в Паспортната служба защо не пипат по-бързо, защо нямат удължено работно време, защо се чака с часове и дни при тях?!”, заявиха в редакцията вчера петима ядосани мъже. Те дойдоха в „Борба” около 14 часа след висене от 6 часа сутринта до пладне. Отишли на зазоряване с надеждата, че „паспортистите” може да имат удължено работно време или денонощно обслужване. Гишето обаче отворило в 8, 30 часа, а имало и хора от предния ден, които уж си били знаели реда, но понеже нямали списък, се изпокарали помежду си.
ВАДЕНЕТО НА НОВА ЛИЧНА КАРТА, КОЯТО ВЕЧЕ Е ИЗТЕКЛА, ставало за около 2 часа. Издаването на новите шофьорски книжки обаче отнело 5 часа. За щастие петимата наши читатели не са си вадили задгранични паспорти и не са слагали пръстов отпечатък, защото това вероятно е щяло да им отнеме дни. Освен това до обяд вчера от петимата са успели да минат само двама. Нали все пак е трябвало следобед да отидат на работа. За днес щели да си пуснат отпуски.
„Едно пишеше по вестниците, друго става – за лична карта, книжка, медицинско и такси броих 60 лева! Книжка – 32 лева, карта – 21 лева, медицинско – 12 лева. Ще ми удържат половин надница от заплата заради този половин ден. Поне да казват, че новите лични документи се вадят с часове и дни, та работещите да си пускаме отпуски. Размотаваха ме напред-назад, електронни подписи, снимки и какво ли още не. На гишетата служителите се моткат, допитват се помежду си, народът чака и псува. Ако не си извадиш в срок изтеклите лични документи, ще ти праснат глобите, без да се замислят, ама иначе не си вършат работата”, разказа Георги Иванов, който има броени месеци до пенсия.
СПОРЕД ВРИД ДИРЕКТОРА НА ОД НА МВР МАНУИЛ ТАНГЪЛОВ И НАЧАЛНИКА НА КАТ ВЕЛЬО ЦЕНЕВ, проблеми с обслужването на граждани при нас няма. Служителите работят извънредно в събота без граждани, за да обработят събраните документи. До момента в областта са издадени 6929 нови лични карти, 2987 задгранични паспорта, 2580 свидетелства за управление на моторни превозни средства. Гневът на нашите читатели е бил свързан със забавянето за издаване на новите шофьорски книжки, защото се прави пълна и обстойна проверка за нарушения, фалшиви дипломи, неплатени глоби, категории за управление и т.н. Според полицията във Велико Търново и районните управления на МВР проблеми, скандали и списъци с чакащи няма. Поне официално при нас няма нито една жалба против действия на служители от паспортните служби, научи още „Борба”.
Истината у нас обаче има две страни – едната в този случай е на МВР, а другата е на гражданите. И може би всички работещи ще трябва предварително да си вземат отпуск, защото явно няма как за няколко минути да ни обслужат с новите биометрични и напълно защитени от фалшификация лични документи по евростандарт.

Аз точно вчера си вадих шофьорска книжка и АЗ бях в 8:00 в КАТ – е такива неща нямаше – нито се караха хората, нито имаше списъци, нито отне 5 часа, а само 2.30 минути. Няма и как да отнеме 5 часа…?!?

Истина е, че става бавно, но това с петте часа е преувеличено. Аз за 2 часа и 30 минути минах през Инспектор, и три гишета включително с биометричните данни. В 11 часа бях свършил със всичко и можех да ида на работа, ако имах такава съвсем спокойно :)

Истина е, обаче, че организацията не е добра и че служителите вмсесто да се организират по-добре си вземат почивки, които не са обявени в работното им време и работят само от 8:30 до 12 и след това от 13 до 16:30.

Средното време за обслуване на клиент е от 4 до 7.5 минути – засичах го лично.

Репортажа е малко пресилен и тези мъже вчера не съм ги виждал да са били на опашката. :)

Публикувана на 06/09/10 14:51 http://blog.bogomil.info/3614
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване