06/09/10 11:58
(http://www.stancianegra.com/)

Полиция на мисълта брани Израел

Хелън Томас, журналист-ветеран, отразявала работата на всички американски президенти от Кенеди до Обама, бе принудена да се оттегли от прескорпуса на Белия дом. Не за друго, а понеже си позволи да заяви открито, че евреите са окупатори в Палестина и най-добре да си вървят у дома - в Германия, Полша или САЩ. Изказването и бе в отговор на въпрос "какво мислите за Израел", зададен и заснет от про-израелски блогър.
Оставаме настрана, права ли е Хелън Томас или не. Къде обаче отиде правото свободно да изразиш мнението си и то в страната крепитал на "световната демокрация"? Нормално ли всяка позиция на неодобрение спрямо Израел, да бъде моментално санкционирана с всички възможни механизми на публичния и професионален натиск? Дали ако някой заяви, че палестинците трябва да напуснат Израел, ще последва подобна реакция? Казвам "ако", но всъщност от средите на крайната десница и ционисткото лоби често се чуват кое от кое по-екстремистки изявления "в името на сигурността и правото на съществуване на държавата Израел".
Жалко за Съдинените щати, жалко за свободата на словото. Поздрави за Хелън Томас, която макар и на достолепна възраст, пожертва кариерата си в името на истината и правото на свободно изразяване. Дано по-младите и колеги са я разбрали.

Публикувана на 06/09/10 11:58 http://www.stancianegra.com/2010/06/blog-post.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване