06/09/10 09:35
(http://nname.org/)

Хубав телефон за малко пари

nokia-5530-xpress-music.jpg

Може би трябваше да пиша това преди 6 месеца, но по-добре късно, отколкото никога. С тази бангийка съм от около 8 месеца и съм много доволен. Взехме го от Глобул за 230 лева, на свободна продажба е към 400-450, хек да им е на капиталистите. Подходящ е, ако се чудиш дали ще ти хареса да имаш тъч-скрийн и не ти се инвестира дългосрочно. Там развитието е и много бурно и през 4 месеца излиза нов и чувствително по-готин модел, та всяко набиване на сериозни пари засега е грешка.

На първо място 5530 е музикален телефон, излиза на 3.5 мм аудио жак и има качествени слушалки в комплекта, моите прекъснаха на първия месец, но го карам с други и чувам точно това, което Тони Стораро си е мислил, докато е записвал парчето ;)

Радиото лови по-слабо от K750, камерата снима чувствително по-зле, но пък можеш да гледаш видео на 16:9 екран в резолюция недалеч от телевизионната. 360 x 640 не е точно стандартен формат и ще ти се наложи да прекодираш, но и в 320 x 240 се гледа прилично. Екранът е 16 милиона цвята и е бомба. Ако сложиш Smartmovie, може да се гледат повечето divx филми от торентите, но ако са кодирани в по-гъзарски битрейт, може и да накъсват.

434 Mhz CPU, акселерометър, а интернетът идва по WiFi и номерът е удома и в офиса да заредиш с контент, който да ти стигне, докато си в движение, защото иначе селските ни GSM оператори на драго сърце ще ти надпишат сметката до невиждани висоти. Телефонът идва с 4Gb micros SD карта, която е малко тесничка, имах под ръка една 8-ца и с нея заспах.

Като всяка Nokia, софтуера е Symbian, има доста игрички и най-разпространените програми. Сложих си Скайп и може да се говори по него, но не знам дали може да ползва камерата и осезаемо реже високите. Един хубав ден Podcasting приложението просто спря да работи, мързи ме да ходя да питам по форуми, синхронизирам се външно с DoubleTwist. Тъпа работа, но поне имам мултитаскинг, за разлика от при други телефони, които струват четворно повече :)

Камерата има светкавица, но за да свети като фенерче, се сваля отделно безплатно приложение. Не може да свети на S.O.S. по морз код, за това временно съм ограничил качванията си по лодки, салове и камили в пустинята.

GPS нема, може да се свърже външен по bluetooth. Идентичен модел с GPS е X6, който е около 400 камъка и не си струва да платиш двойно, Google Maps се справя с определяне на местоположението по GSM клетките, а за истинска навигация - по-добре отделно устройство.

Flash Lite е вграден в операционната система, може да се ползва за скрийсейвъри и игри, но повечето сайтове гърмят, защото не му разпознават версията. Youtube се отваря доста благо с тяхното приложение и се гледа идеалка, а можеш и да качиш клип директно от телефона в акаунта си. Facebook е инсталиран предварително, вади снимките и статусите на контактите ти на главния екран, това го спрях още първия ден. Ovi Store е нокийския app store, след регистрация си теглиш безплатен и всякакъв софтуер и системата работи.

Най-големия минус е, че копчетата отдолу за вдигане и затваряне също са сензорни и не са грапави, докато караш кола е трудно да приемеш разговора без да погледнеш. Но пък роботски глас ти прочита от указателя кой те търси и понякога дори разбираш. Има доста хави с гласово избиране, които в нашето семейство са овладяни само от членовете под 2 годинки, всички останали нямат представа. Също не разбрах как се спира алармата сутрин, въртиш го в пространството и млъква, но не можеш да го спреш без да влизаш по менюта. Освен с чук.

На фона на останалите смартфони, екранът от 2.9 инча е малко малък, но като цяло 5530 е лек и компактен и може да се класифицира като дамски. Моделът е доста приличен, на силна софтуерна платформа и е един малък цар в категорията си.

Публикувана на 06/09/10 09:35 http://feedproxy.google.com/~r/nname/~3/WMhNwIPbHcI/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване