06/10/10 21:59
(http://ruslantrad.wordpress.com/)

Един загинал е трагедия,100 загинали са статистика

„Преди да говорим, да видим другата страна.“ Искате отговор на това? Ето моят отговор. Личен, персонален отговор.

Защо? Защото „другата страна“ се показва във всеки вестник, телевизионен канал, брошура и т.н. медиийни отрасли и разделения. Постоянно се говори: „Ама Хамас…“, „Те стрелят ракети по нас…“, „Участват ислямисти…“ и прочие.

Независимо, че Хамас бе избран на ужасно, дори прекалено демократични избори и този факт е смешно да бъде опровергаван. Независимо от окупационната политика, шестдесетгодишната военна дейност в Западния бряг и Газа. Независимо от всекидневните арести на активисти. Затворите и всичко онова, което създава терирозъм.

Ако не искаш тероризъм, не създавай тероризъм.

Политиците в Тел Авив трябва да разберат, поне да се досетят, че тяхната сигурност е пряко свързана със сигурността в палестинските територии.

Ужасен съм. Не, повече от ужасен от това, как се принизява палестинската кауза…само, защото са мюсюлмани. Това е отвратително. Нима, ако носеха в мнозинството си кръстове, щеше да е друго отоншение? Та нали 35 дни една от най-големите светини на християнството бе обстрелвана от израелски части във Витлеем. И тогава кой скочи срещу това? Кой изобщо разбра това? Очите бяха затворени  за пореден път. Колко активисти християни са в затворите? Знае ли някой тяхната бройка. Мога да отговоря- не. Няма данни, няма статистика, няма нищо. Тези жертви са никои, не съществуват.

Да се върнем пак на другата гледна точка. Стената, над 8 метра висока, с безброй КПП, по които жени често раждат, защото не стигат до болниците, е построена, за да се защитят границите на Израел. Добре, това е похвално желание. До момента, в който това не се превърне в начин за навлизане в чужда територия и арестите на чужди граждани не станат ежедневие. Тогава това се превръща в престъпление.

Сигурен съм, че още 60 години ще се говори за самоубийствените атентати. Това е нещо грозно, деяние, което е хвърлило дебела сянка над палестинското движение. Но е срамно да се използва за мотив, причина за противозаконни действия, превърнати в национална политическа доктрина.

И пак да споменем религията. Това ли е проблемът? Религията, ислямът? Хайде, нека не отричаме. Това е толкова голяма треска в очите на мнозина, че не виждат огромното дърво в себе си. Хамас са екстремисти, активистите са екстремисти, дядото на дядо ми също трябва да е екстремист.

Чух едно изказване, човекът си знае кой е, че по-добре добър живот, пред държава. Че арабите в Израел живеели по-добре от всеки арабин в неговата страна и затова нямало смисъл от създаване на палестинска държава.

Със сигурност, ако кажете това на опълченците през 1878 г., ще ви помислят за луди.


Публикувана на 06/10/10 21:59 http://ruslantrad.wordpress.com/2010/06/11/5422/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване