06/17/10 10:09
(http://ikonomika.org/)

Защо плащаме на рейтингови агенции?

Правителството изпълни поредната стъпка в прекратяването на договора с една от рейтинговите агенции – Фич. По този начин ще спести няколкостотин хиляди лева годишно.

Обаче, аз си задавам въпроса защо въобще плащаме на агенции за кредитен рейтинг?

Да видим, например, Гърция – 3 месеца след като целият свят научи, че Гърция е фалирала, Мудис рязко намали кредитния рейтинг на страната. Каква точно полза има за инвеститорите това действие, като то се случва след, а не преди събитията? Каква полза има Гърция, след като рейтинговите агенции не свалиха рейтинга навреме, за да предупредят правителството за рисковата му политика?

Между другото, ако не беше помощта от ЕС и МВФ, Гърция вече щеше да е фалирала (въпреки тогавашния си сравнително висок кредитен рейтинг). При Лемън брадърс също рейтинговите агенции поддържаха висок рейтинг до самия фалит на банката.

Разбира се, има и по-голям проблем – издателят на ценни книжа плаща на рейтинговата агенция, т.е. рейтинговата агенция оценява този, който й плаща (конфликт на интереси, който води до големи изкривявания). И най-големият проблем е това, че рейтинговите агенции имат законов монопол – трите големи агенции са записани в закони и регулации по цял свят и дори да се издънят (което те правят), пазарът не може да ги накаже, съответно не може да навлезе и конкуренция.



Блогът за икономика 2010

Публикувана на 06/17/10 10:09 http://ikonomika.org/?p=4043
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване