06/17/10 23:01
(http://ruslantrad.wordpress.com/)

Кметът на Париж Бертран Деланое откри площад на името на Махмуд Даруиш

الرئيس بافتتاح ميدان محمود درويش في باريس: قرار يليق بالمدينة المخلصة لتلاقح الثقافات

Президентът Махмуд Аббас и кметът на Париж Бертран Деланое вдигнаха завесата от паметна плоча, на която е изписано „Обичаме живота, когато е по силите ни”, обявявайки за открит площадът на името на поета Махмуд Даруиш във френската столица.

В речта си при откриването президентът Аббас посочи, че наименуването на този площад на името на Даруиш е решение, достойно за Париж, верен на наследството на свободата, справедливостта, равенството и взаимното оплодотворяване на културите. Той окачестви това решение като жест, който ще накара нашия народ, устремен към свободата и независимостта, да почувства гордост и надежда, подчертавайки, че почитта на Париж към Махмуд Даруиш е свидетелство, че той постигна бляскав успех в потвърждаване способността на поезията да бъде възможна.

Пълният текст на речта на президента Махмуд Аббас:

„Г-н Кмет на Париж Бертран Деланое,

Приятели,

Добро утро!

Щастлив съм, че се срещаме в тази красива парижка утрин, за да отпразнуваме заедно наименуването на този площад, около който са събрани редица ярки културни символи, на името на нашия голям поет Махмуд Даруиш.

Когато този древен град засвидетелства почит към нашия най-красив глас, нашия национален поет, разказвача на нашата епопея, той засвидетелства почит същевременно и към правото на нашия народ да бъде свободен, да живее в мир върху тази земя, за която Махмуд Даруиш каза, че на нея има нещо, което заслужава да живее.

Когато Париж чества Махмуд Даруиш, по този начин той свидетелства за това, бе той успя блестящо да потвърди способността на поезията да бъде възможна, сладостна, вълнуваща, магична в нашата размирна и жестока епоха.

Днес Париж чества един поет, който живя в него години наред и го обикна; в атмосферата на свободата и културата, в която диша този вълшебен град, Махмуд Даруиш доразви своите поетични достижения. Париж бе сцената, на която той започна да реализира своето най-голямо достижение – изграждането на оная съкровена и неподправена връзка между палестинската сага с всички нейни страдания и мечти и общочовешките вълнения, и така палестинският въпрос се превърна в част от копнежа на човечеството и хуманността към освобождение, свобода и мир.

Господин Кмет на Париж,

Приятели,

От името на палестинския народ бих искам да поднеса най-голяма благодарност на Вас, на членовете на Общинския съвет и на жителите на Париж.

Вашето решение да назовете с името на Махмуд Даруиш този красив площад е решение, достойно за Париж, верен на наследството на свободата, справедливостта, равенството и взаимното оплодотворяване между културите. То е жест, който ще накара нашия народ, устремен към свободата и независимостта, да почувства гордост и надежда.

Махмуд Даруиш, с чието дългогодишно приятелство се гордея, винаги говореше за деня, когато палестинецът ще може да заживее нормален живот като другите хора – в свое независимо отечество. Ние, народът на Махмуд Даруиш, заявяваме, че ще продължим по пътя, за да стигнем скоро до този ден, в който нашият народ ще заживее независим в Палестина без окупация, блокада, стени и бариери. Ние, както гласи и надписът, гравиран пред Вас,

„Обичаме живота, когато е по силите ни.”


Публикувана на 06/17/10 23:01 http://ruslantrad.wordpress.com/2010/06/18/5485/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване