06/20/10 21:03
(http://ruslantrad.wordpress.com/)

Гладна стачка в Норвегия срещу лоши условия за бежанци

24-годишен палестински младеж, бежанец в Норвегия, ще обяви гладна стачка в понеделник, 21 юни 2010, за да привлече вниманието на отговорните служители по правото на убежище и на местните медии към трудните битови условия, в които са поставени бежанците в лагера близо до град Бодьо в Северна Норвегия. Този концентрационен център за бежанци, които очакват да получат право на пребиваване, е бивш лагер на армията. Според бежанците в него липсват нормални условия за живот, кухненското оборудване е остаряло, повредено и негодно, както се вижда на снимките, придружаващи публикацията.

Липсата на храна е нещо обичайно.

От друга страна стачката ще бъде протестно послание срещу това, че имиграционните власти отхвърлят молбите за убежище за палестинските младежи.

В самото си начало стачката ще бъде съпроводена от театрален диалог, който изяснява ситуацията, от изпращане на писмо и изразяване на протест, паралелно с отказ от поемане на храна.

Заслужава да се отбележи, че вече повече от година норвежката Имиграционна служба спря да предоставя право на убежище на палестинци от Западния бряг и Ивицата Газа, освен в изключително редки случаи.

От друга страна още преди няколко месеца делегация на палестинското землячество в Норвегия се срещна с депутат в Норвежкия парламент от Партията „Социалистическа левица”, член на Правната комисия, и разговаря с него по въпроса за бежанците от вътрешността на окупирана Палестина, както и специално от бежанските лагери в Ливан. Тези дни делегация от палестинското землячество в Норвегия отново се срещна с четирима депутати в парламента – от управляващите Работническа партия и „Социалистическа левица”. На срещата бе поставен въпросът за палестинските бежанци в Норвегия и ръководството на землячеството подчерта, че отхвърля емиграцията на палестинските младежи, но настоява да бъде намерено справедливо решение за проблемите на вече намиращите се тук бежанци.


Публикувана на 06/20/10 21:03 http://ruslantrad.wordpress.com/2010/06/21/5528/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване