06/23/10 04:11
(http://ivanbedrov.com/)

Когато неграмотните управляват

chitankaНе съм от ученолюбивите и може би затова не бях използвал виртуалната библиотека chitanka.info. Както вече знаете, няма да имам втори шанс. (а защо в момента линкът препраща към ThePirateBay.org, е също неизвестно за мен и отново доказва моето невежество)

Първата ми реакция, когато научих тази топ-новина, беше да напиша в Twitter: “Отдавна подозирах, че книгите без права са много по-опасни от цигарите без бандероли.” Разбира се, че не бях прав. Престъпленията не могат да бъдат класирани. Както продажбата на цигари без бандероли е престъпление, така има и престъпления срещу интелектуалната собственост. И ние плащаме данъци на полицията, за да санкционира всяко едно нарушение на закона, а не за да класира престъпленията по важност и да си избира кои да преследва.

А да публикуваш в интернет изучаваните в училище български писатели и поети престъпление ли е? Дори и специалистите да решат, че е така, това си остава едно заслужаващо похвала начинание. Спомням си колко трудно беше преди години да намираме “произведенията, включени в учебния план”. Сега учениците са имали всичко на едно място. Вече го нямат.

И тук стигам до политиката. Този случай изобщо не ми е интересен откъм юридическата си страна. Нека специалистите да пишат. Но политическият извод от случката е, че ни управляват неграмотни хора. Политиката означава да имаш визия за бъдещето. Предлагам им безплатно моя вариант:

Полезно ли е учениците да имат такава виртуална билиотека? Полезно е.

Затова правителството трябва да спонсорира авторите на този сайт, да уреди авторските права и да инвестира още в развитието на тази виртуална библиотека. Съмнявам се уреждането на авторските права на писани преди стотина години разкази да е някаква умопомрачителна сума. Могат да вземат една стотна от бюджета на държавните медии и да спонсорират няколко подобни сайта. Стига да преценят, че това е важно. Грамотните хора биха преченили, че е важно.

И съвсем между другото: България вероятно е единствената претендираща да е развита държава, която няма онлайн речник. Няма къде да проверите значението, правописа, правоговора и етимологията на някоя дума. Доколкото знам, БАН била издала подобен подробен речник на хартия до едикоя си буква. След няколко години сигурно ще стигнат до Я. На хартия обаче, нали обърнахте внимание. След много години може и да си изберем някой грамотен, който да реши по похарчи малко пари за онлайн библиотека и речник.

П.П. обърнете внимание на човека в съседната стая (над белия монитор). Докато служителите на ГДБОП обискират и снимат помещението, той се е хванал за главата и вероятно си мисли част от нещата, които и аз си мисля.

снимка: МВР

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване