06/23/10 06:06
(http://eneya.wordpress.com/)

Четене и други престъпления

Преди няколко седмици прочетох безкрайно забавен текст в Новинар, в който някакъв господин се набираше как безплатният обяд бил свършил и държавата ни е на това дередже, защото хората споделят музика, филми, книги и други такива неща, ц, ц, ц, срамота, каква организирана престъпност, трябва да се сложи край на това обирджийство, ц, ц, ц, ц (перифразирам сериозно, защото изобщо не искам да се подлагам за пореден път на мъчението да чета цялото интервю, количеството глупости са просто умопомрачителни). Дори ако игнорираме реалността, в която живеем и просто обърнем внимание на това, което човекът казва, макар че нищо не съществува извънконтекстово, цялото интервю е издържано в крайно дразнещ тон, който отблъсква, да не говорим, че умишлено изопачава и си съчинява на поразия.

И така, няколко седмици по-късно, затворили са Читанката, едно от най-чудесните неща, които са се случвали в българския Интернет. Място което е създадено с некомерсиална цел, който иска, може да се включи, напълно доброволно, без да иска, да дава или да получава някакви пари за това. Иначе казано, т.нар. бизнес с виртуалните книги е просто несъществуващ. (Спокойно, ето торент в Pirate Bay с бекъп, сваляйте и разпространявайте на воля)

Виртуалната библиотека обаче се превърна в проблем, защото незаконна или не…  издателският бизнес бил губел много пари от тия споделени книги, а шестимата създатели и поддържащи виртуалната библиотека са единствените виновници за това.  Не, да кажем, липсата на пари или на интерес, публикуването на некадърни преводи, недовършването на поредици, публикуване на пълни боклуци и прочие други подобни глупости. Не, вината за губенето на пари… е една виртуална библиотека. Нещо, което споменатите издателства изобщо не предлагат като услуга, така че какво им накърнява печалбите… те си знаят. (Ако някой се поинтересува колко книги има качени, сигурно ще завиди за свръх-естествените способности на тия шестима души, да сканират и качат сами толкова книги, просто е невъзможно за 6 души, освен ако не се отказали от яденето, спането или правенето на нещо друго освен живеенето до скенера. Действителната бройка хора, които са дарявали книгите си, според мен са десетки, а не единици. Но хайде сега, кога дребни детайли като действителността са имали някакво отношение? Да споменавам ли, че никой от тези хора не се е крил, та освен ако под „разбиване“, МВР имат предвид, „отваряне на страничката about“, има нещо много объркано в агенцията им.)

Това, което ме изумява е идеята, че споделянето на книги без комерсиална цел изведнъж се представи като незаконно, независимо, че законите ни за авторското право по-скоро казват, че това не е така. Да очакваме ли затварянето и на аналоговите библиотеки също? Логиката е същата, хора ходят да четат там, без да купуват книгите…

Свободно използване без заплащане на възнаграждение (загл. изм. – дв, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.)
Чл. 24. (Изм. – ДВ, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) (1) Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:
(…)
9. (изм. – ДВ, бр. 99 от 2005 г., в сила от 10.01.2006 г.) възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели;
(…)
§ 2. По смисъла на този закон:
(…)
3. (изм. – ДВ, бр. 28 от 2000 г., в сила от 05.05.2000 г., изм. – ДВ, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) „възпроизвеждане на произведение“ е прякото или непрякото размножаване в един или повече екземпляри на произведението или на част от него, по какъвто и да е начин и под каквато и да е форма, постоянна или временна, включително запаметяването му под цифрова форма в електронен носител;

За да се сканират тези книги, те трябва първо да са купени и аз лично, много често купувам (да не кажа винаги) книгите, които са ми харесали (на които съм попадала виртуално). Също така подарявам мои книги… давам назаем, взимам назаем, о, дали и аз извършвам престъпление?  А какво ще се каже за „Пуснатите Книги“, които се оставят на разни места из градове, паркове, кафета, ресторанти (в Бристол е адски популярно) и който иска ги взима, чете, после пак ги оставя, за следващия читател… Това незаконно ли е?

Нейсе, моята причина да стана редовен посетител на читанката е следният – НЯМА електронни български книги, съответно, ако не си в България,  български книги трябва да си купуваш онлайн (които да не казвам колко често пристигат, по-голям шанс имате с тотото, само това мога да кажа) или да правите схеми с приятели и познати, които да ви ги пращат. Което е нелепо и абсурдно, но за съжаление издателският бизнес е доста неадекватен. Да не говорим, че за мен от един момент нататък става неоправдан разход, да купувам хартиени книги, защото докато се прибера с покупката и вече съм я прочела… Идиотско.
Oще по-идиотско е, че няма заведено дело срещу Читанка, нито е взето съдебно решение, че те нарушават някак закона, че да бъде позволен пълен рейд, изземане на техника и прочие. Как точно онлайн библиотеката е навредила на издателствата, при положение, че те изобщо не предлагат виртуални книги? Искам някаква информация, кой е упълномощил споменатите издателства и им е дал право да търсят отговорност за „нарушени авторски права“ (ако изобщо има такива), искам информация кой е упълномощил ГДБОП да действа без съдебната ни система да се е произнесла дали наистина има престъпление или не.

Крайно негативното ми отношение към тази случка се корени в две основни причини.
Първата: желанието да се имитира заетост от ГДБОП (тия не ги ли разформираха?) и пълната им неспособност да тръгнат след истински престъпници, затова и изкупителната жертва – блогъри, онлайн библиотеки и други подобни (законът, който се опитва да сложи равенство между медия и блог, съответно, блогърите да бъдат длъжни да се съобразяват със същите правила, с които (не) се съобразяват медиите… това е такава дивотия, че просто няма да започвам, само искам да кажа, че някои хора, които са в правителството май не са чували какво означава „медия“ и бих им препоръчала да проверят скоро, да спрат да се излагат, иначе мисля че спокойно може да бъде съдена държавата за възпрепятстване на свободното слово). Според законите на Република България chitanka.info не е нарушила никакви ограничения за разпространение на книги, иначе казано, тук по-скоро е просто докарване пред ЕС. По-плашещата възможност е, че има поръчка, стигайки до

Втората причина: Издателските къщи – много добре си спомням отношението на издателство „Труд“ и как се държаха с човек, който създаде сайт за слепи (да, в България има хора с нарушено или ограничено зрение, не че ще ги видите навън или ще забележите някаква дейност на държавата/институции или фирми, насочени към тях, не се и надявайте) напълно безплатно, с аудио книги, с простата цел тези хора да имат достъп до литература. Агресията, заплахите… всичко това го има в Интернет, според мен цялото събитие беше срамно и стана причина да спра да купувам каквото и да е от издателството им. Подобно поведение, види се, е много любимо и харесвано и се разпространява скоропостижно.

Крайният ефект от цялото събитие: Читанка ще се премести в чужбина, много хора съвсем ще спрат да си купуват книги от издателствата, които се държат като бандити, да не говорим за неадекватни и неспособни такива, освен това много хора ще започнат да сканират книги, просто заради единия инат (имам ли възможност, ще сканирам книгите, които съм купила, издателствата да си гледат работата). Но това, което за мен е най-тъжно, че огромен процент от подрастващото поколение не чете, не се интересува от литература и изкуства и нещата само ще се влошат, с превръщането на заемането на книги (защото нещата са тръгнали в тази посока) в престъпление.
Наистина ли, мили политици, проблемът на България са споделените книги? Сериозно?

~

Иска ми се да погледна на темата само от смешната й страна, как ще има една евентуална съпротива, срещу злата Книжна Империя, която иска да попречи на бунтовниците да споделят книги и да четат, затова и строят Звезда на смъртта, обаче принцесата (?) е даунлоуднала навреме плановете на споменатата идея и я е споделила онлайн и… отплеснах се.
Само че нещата не са смешни, защото са трагични. Една по една системите в България спират да работят – образователната система, медиите, съдебната система, здравната система, икономиката се срива, всъщност както са тръгнали нещата, скоро може да се стигне до моментът, че България просто ще бъде закрита. И това не е от вчера.

България е в криза последните… не знам и аз колко години, откакто съм родена, в България все е криза. Хората нямат парите, за да могат да си позволят да купуват книги, филми, музика, както го имат като опция навън, да не говорим, че съотношението пари/вещ е много по-високо при нас, отколкото при тях, освен това нивото на издателствата и подобните организации е плачевно. (Аз лично в училище спестявах от закуски, за да си купувам книги, киснех в библиотеки, заемах и давах на приятели).
Не разбирам какво се случва със системата ни, която си седи на ръцете и суче палци, когато иде реч за действителни престъпления, но си чупи краката от бързане срещу хора, които не са се крили, не правят нищо незаконно и по никакъв начин не могат да бъдат сложени в графа „престъпници“. Ясно е, че полицията и останалите ги шубе да скочат на някой, който може да им отвърне, но това минава всякакви граници. Никой вече не се връзва на позите им, а медиите, които публикуваха супер-дупер „новината“ за „незаконната книжарница“, показаха, че спокойно може да спрат да се наричат „журналисти“ и могат да се прекръстят на „продажници, които не се интересуват от фактите“.

Koментирали темата: Дани, Григор, Калдата, Иденти, 1 facebook група, 2-ра facebook група, Марфиета, Крокодила, Григор, Пейо

П.П. btv много пъти са демонстрирали, че са некадърна медия, но това уби рибата. Някоя добра душа трябва да им каже каже каква е разликата между „книжарница“ и „библиотека“. Откъде да знаят милите, като очевидно никой от работещите там не посещава подобни неща, та и така, затова са се объркали. За пореден път…


Filed under: абсурдно, бръмчащи мисли, култура уж, политическaта отговорност Tagged: chitanka.info, ГДБОП, абсурди, книги, литература, пиратства, популизъм, престъпление, споделяне
Публикувана на 06/23/10 06:06 http://eneya.wordpress.com/2010/06/23/reading-and-other-offences/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване