07/04/10 19:42
(http://velqn.com/)

Фифа, имаме ли връзка?

telco Фифа, имаме ли връзка?

Днес разговарях за световното първенство по футбол с дядо ми, който някога през годините е бил и футболист. Стана въпрос за мача между Германия и Аржентина и дядо ми каза, че в този мач са проличали доста от така прочутите германски черти.

В германският национален отбор има футболисти с различни корени, но ги свързва живота им в Германия. Очевидно не всичко опира до гени, а до обкръжаващата среда, до желанието, до възпитанието и до много други черти в характера, които се придобиват, усъвършенстват и създават, но не и на всяка цена се унаследяват.

Германия – Аржентина

Това беше сблъсъкът. Аз съм немски възпитаник и съм доволен от изхода на мача, но имам и симпатии към националния отбор на Аржентина. Всъщност се оказа, че греша. Имал съм и имам симпатии към отделни аржентински играчи и то придобити от техните професионални, клубни изяви.

Този мач доказа най-старото клише, а именно, че футбола е колективен спорт. Въпреки, че футбола се води за колективен спорт, т.е. играе се с определен брой състезатели, това определено може и да не бъде така.

Националните делегации са бъкани с различни специалисти, треньорски щабове и много други специалисти участващи непряко в спектакъла на тенера. Когато един отбор се проваля, не са виновни само 11 футболисти + резервите и треньори – виновни са всички участници, дори и тези зад кулисите.

Замислете се, ако Раймон Доменек провали Франция, то кой е приел и оценил неговите треньорски компетенции за достатъчни и го е назначил на чело на отбора?

Ами Диего Марадона, ами Капело?

Съгласен съм, че футболистите на терена носят най-тежкия кръст. Ето това се случи и със велики звезди на това световно, които не можаха да отбележат дори един гол.

Най-добрият в света, Меси, е достатъчно добър да мачка с клубния си тим, да раздава чипс на приятели от екрана на телевизора, но не е достатъчно късметлия да отбележи гол на световно първенство.

Машини за голове като Руни, Роналдо се счупиха, блокираха и така и не успяха да влезнат в работен режим.

В мача Германия срещу Аржентина се видя превъзходството на отборната игра, колективния дух и преследване на ясни цели.

Представете си как четирима защитни футболисти се изтеглят в абсолютен синхрон на една линия, безмилостно оставяйки нападателите на противника в засада. Такъв синхрон рядко се среща и в синхронното плуване, а немските футболисти без съмнение след няколко месеца тренировка биха могли да се явят на състезание по синхронно плуване.

Гана – Уругвай

Добър мач несъмнено, който доказа, че въпреки строгите правила и наказания на Фифа, понякога, който играе волейбол – печели.

Много, много жалко за Гана.

За Фифа

Фифа е отвратителна организация. Организация, която за някои неща живее в далечното бъдеше, а за други още е през 60-те години. Това световно е поредното белязано със ужасяващи, ужасяващи съдийски грешки, които толкова много крещят за промяна в наблюдението и правилата на играта, но не би.

Президентът на Нигерия разформирова отбора на Нигерия за две години, за да извърши промени или поне това е официалния претекст. Президентът на Франция привика треньора и шефа на федерацията, за да даде обяснения за провала. Има и други примери.

Фифа, като една повехнала, дърта мома, подскочи три метра във въздуха, направи се на ощипана и заяви, че няма да толерира вмешателство в футбола.

Моля?

Тези отбори нали са национални? При цялата световна глобализация и върховното шоу на клубните отбори и първенства, междудържавният футбол става все по-безинтересен и безинтересен.

Така, че Фифа да внимава. Да не стане някой ден да забранят Фифа…

ps.

Антената от снимката отразява горе-долу нивото на технологична зрялост, което подхожда на Фифа най-добре.

Публикувана на 07/04/10 19:42 http://feedproxy.google.com/~r/velqn/~3/YQiTjMgSjTM/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване