07/06/10 16:36
(http://ikonomika.org/)

Всъщност е още по-безполезно и вредно

Преди две седмици, Лъчезар Богданов написа за Investor.bg анализ на идеите за увеличение на преките данъци (заглавието му е "Безполезни и опасни идеи за вдигане на данъците"). Посланието на Лъчезар е, че събирането на 2-2.5% от БВП повече приходи е възможно чрез по-високи преки данъци – но само ако ставките се вдигнат драстично 3-4 пъти, което от своя страна ще повлияе силно негативно на икономическия растеж.


Преки данъци: данъчни ставки и приходи



Лъчезар, обаче, има някаква грешка в данните (може би заради ревизии на БВП), а освен това е избрал за база 2001 година когато има големи еднократни приходи от корпоративен данък (свързани с приватизацията на Булбанк и други банки), които изкривяват данните за базовата му година.

На горната графика съм сложил на едно място данни за приходите от преки данъци (коригирал съм изкривяването от 2001) заедно с конструирана графика за средна данъчна ставка (данък печалба и максимална пределна ставка на данъка върху доходите). Вижда се, че значителното намаление на данъчните ставки не е довело до забележима загуба на данъчни приходи.  Ако вземем приходите през 2007-2008 (преди кризата) когато бяха въведени 10% данък печалба и 10% данък върху доходите, виждаме, че те са практически същите като приходите през 2000-2003 когато ставките бяха в пъти по-високи. Спрямо 2005-2006 има дори увеличение.

Казано по друг начин, дори при 3-4 пъти по-високи преки данъци бюджетът не е събирал повече приходи, да не говорим за фантастични суми от рода на 2-2.5% от БВП. Т.е. изводът е, че дори да се вдигнат 3-4 пъти преките данъци, няма да може да се запуши дори и малка част от дупката в бюджета. 




Блогът за икономика 2010

Публикувана на 07/06/10 16:36 http://ikonomika.org/?p=4150
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване