07/07/10 11:07
(http://ivanbedrov.com/)

Назад

backwardsclockgifУсещането, че нещата вървят назад, вместо напред, става все по-настоятелно.

Нямам намерение отново да коментирам химна на МВР на Веселин Маринов. По-важна е липсата на адекватна реакция от страна на ръководството на МВР. Тази посредствена чалга нямаше да привлече толкова внимание без мълчаливото съгласие на Цветан Цветанов - точно тези думи и точно тази музика да са химн на МВР. Тоталното разминаване между ценностите, пропагандирани в песента, и демократичните ценности, които трябва да водят институциите в една демократична държава, остана незабелязано от министъра.

Изразът “продажно братство граби от народното богатство” издава следните виждания за живота:

1.всяко форма на сдружаване, неподвластна на централната държавна власт, по презумпция е съмнителна, а понякога и продажна

2.богатството е народно, а не на този, който го е създал

Каква свобода, каква частна собственост!?!?

Министър Цветанов пропусна това противоречие с ценностите, които би трябвало да са водещи за политиците в една държава член на НАТО и Европейския съюз.

На следващия ден пристигна руският вицепремиер Виктор Зубков за преговори по енергийните договори. Цените на газа в България му се стрували високи. И като се почна… Изненадани, посредници, разследване, добрите, лошите… Всички цени и абсолютно всяко число са резултат от някакъв договор. От едната страна има руски държавни фирми, от другата - български държавни фирми. “Искрените” изненада и възмущение бяха поети веднага от колегите и днес почти всички медии припяват в хора на изненаданите и възмутените и никой не демонстрира някакви останки от мислене.

Пловдивският кмет пък решил да проверява библиотеки и читалища за “опасна” литература. Сциентолозите били подарили книги и сега трябва да ги изловим. (книгите) Сциентолозите били забранени. Съгласен. А за забранени книги някой да е чувал? Държавата е решила да регулира по някакъв начин религиозните движения. Но никой не дава правото на някой задръстен популист да изземва книги и да преценява книгите като “опасни” и “полезни”.

Струва ми се, че преди малко на брой години подобни неща не се случваха в България. И затова от няколко дни не ме напуска мисълта, че се движим назад.

картинка: gadgetpages.com

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване