07/09/10 15:47
(http://ruslantrad.wordpress.com/)

Ден първи и малко повече

Минаха няколко дни от пътуването ми, та си казвам защо да не споделя какво е в главата ми.

Сирийците знаят какво означава горещина през юли. Несъмнено им е познато, но няма да го видите на лицата им. Още на границата усещахме жаркото слънце, което караше граничарите да бъдат по-мудни от обикновенно.

Ако не сте чакали на турско-сирийската граница, не знаете какво е престой на граница. Всеки документ трябва да мине през ръцете на йерархията. Всяко лице трябва да бъде непременно видяно от служителите, пък може да се окажете роднини и тогава още повече се бавите. А толкова искате да заминете и оставите това пусто място, делящо ви от град Алепо (Халеб), където да пийнете чаша вода. Е, рядко сметките ви ще излязат както вие искате. Не е нарочно, това е просто просволутата източна ленност, толкова нетипична за западните страни, че дори и в България.

От толкова години пътувам между Сирия и България и това, което видях общо е непукизма. Това е качество, развивано със столетия. Още османлиите са усетили това, влязло и в администрацията им, а след тях французи и руснаци. И всички са се опарвали достатъчно. Непукизъм ще усетите от началото на стария римски път в началото на Сирия до масите в кафенето, където пиете кафе в Дамаск.

„Иншаллах“. Ако Бог е рекъл и това е достатъчно. Почти винаги, а ако не винаги, то достатъчно често. Ако не знаете какво е иншаллах, мога да ви го обясня, че е нещо като испанската маняна, но с по-неопределен срок. Отивате до магазина и искате нещо – вие сте в капана на иншаллах. Отивате на кафе – вие сте в капана на иншаллах. Колата ви се скапва и я карате на сервиз – отново сте в капана на иншаллах.

Една снимка от стария град на Дамаск.

В Сирия интернет тепърва мина на ADSL, досега бе с карта за телефон, но вече не се продават. Facebook и YouTube може да отворите само в интернет клубовете, които пък са навсякъде.

И да допълня-сирийките са наистина красиви. Заговаряте момиче, само ако тя ви даде сигнал, че може да започнете разговор. Задръствания има, но минават бързо. Не разчитайте на правилата за движение, особено в Алепо. Карайте, както сте си представяли, че го правите в Need for speed. Между другото- може да се завива надясно, дори при червен светофар.

Всичко това ми минава през ума сега, когато пия напитка в едно заведение, стана прохладно току-що, но през деня бе 45 градуса (9 юли). Иха!


Публикувана на 07/09/10 15:47 http://ruslantrad.wordpress.com/2010/07/09/5693/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване