07/11/10 19:30
(http://www.asengenov.com/)

Новият морал на ГЕРБ - най-голямата заслуга след година управление...

Вчера бях в "Сеизмограф". Поводът и темата бе 1 година ГЕРБ. Не се поинтересувах по-рано кои ще са основните гости, но малко преди предаването разбрах, че това са Нидал Алгафари, като опонент на Дим Дуков, който щял да доказва колко добре е всичко, една година по-късно...

Красимир Велчев (съпредседател на ПГ на ГЕРБ), който бе в първата част на предаването, не ме впечатли с нищо. Доста безлично ми беше неговото "говорене" за заслугите на ГЕРБ през изминалата година. Да ви призная, нищо не запомних. По-скоро, в тази част, поне за мен се открои Атанас Семов (РЗС) с красноречието си, критикувайки управляващите. 

Така се стигна до втората част, в която бяхме поканени и ние.

Никак не се изненадах, че Дуков "отвори" дискусията с лафа за... НОВИЯ МОРАЛ на ГЕРБ! Всичко бях очаквал, но не и подобни абсолютно безсмислени, празни клишета. Нов морал... Нидал Алгафари го апострофира в смисъл, че и той не е очаквал подобно клише. Това ме провокира да попитам кое точно е новият морал на ГЕРБ? При условие, че председателят на парламента, г-жа Цачева каза от ясно по-ясно, че за нея, "моралът има различни измерения"... Кое е новият морал? Да фалшифицираш закон или медиите да звънят на премиера "да си даде оценката, като лидер на партията", ПРЕДИ излъчването на материал, уличаващ заместник-председателя на Парламента в опит да спре предаване за беден митничар, получаващ 600 лв. заплата, но притежаващ огромна къща и каращ WV Туарег за има-няма 100 хиляди. Да си дадял Борисов оценката. Като лидер... Никой не попита нито премиера, нито репортера какво би станало, ако оценката му беше отрицателна, тоест, ако предаването беше спряно от лидера-премиер... Никой не попита, ако опитът на Иванов да спре предаването е недостоен за заместник-председател на Парламента и за шеф на няколко комисии, дали това негово действие все пак е приемливо за депутат. Какво мисли лидерът по този въпрос?

После естествено разговорът се завъртя около бюджета, здравеопазването и прочее... Заради формата (много говорещи за кратко време), така и не стана дума за всички обещания, които ГЕРБ и лидерът й ръсеха по изборите, не стана дума и за неправенето на реформи. Нищо. Нищо за Виенския институт и заключението, че в началото на кризата сме били относително добре и, че кризата в България се дължи на вътрешни причини... 

Нито дума за продукциите на МВР, които, към този момент, освен зрелищата и един-два скандала, не да дали друг положителен резултат. Не стана дума и за това, че Борисов, идвайки на власт, заповяда да му се дава информация всяка сутрин за извършените през нощта престъпления... Какво последва от това?

Нито дума за обещаната, но неслучила се нова методология за определяне на минималната работна заплата.

Нито дума за грандиозния външно-политически резил с Желева...

Нито дума за взривилия почти цяла България откровено лобистки проекто-закон за ГМО...

Нито дума за замразените пенсии и увеличените здравни вноски...

Нито дума за "изпуснатия влак" за евро-зоната, причините и следствията от това...

Нито дума дори за обещаваната прозрачност и експедитивност при подготвянето на новия изборен кодекс, въпреки, че вече почти два месеца ГЕРБ "работят на тъмно" по въпроса. Или не знаят какво точно искат да направят с изборните правила, или не искат да го покажат, за да не стават нови скандали, от рода на тези със социалните мрежи и блоговете и предизборните кампании...

Не стана дума дори и за прословутото сваляне на ДДС в Израел и неговото качване в Катар...

Не стана дума за това, че липсата на визия, стратегия, капацитет и потенциал у ГЕРБ просто липсват. Има само едно: Има вожд, който медиите все още харесват и до когото се допитват за мнение, преди да пуснат скандален репортаж за висшите кръгове в ГЕРБ...

Не новият морал в политиката е нещото, с което могат да се похвалят ГЕРБ. Аз се сещам за нещо друго! Чувал съм ги да се хвалят, че сред големите им заслуги е това, че не са вдигнали ДДС. Тоест, хвалят се с нещо, което НЕ СА направили. 

В този смисъл, така и завърших своето участие в "Сеизмограф", големият "плюс" за ГЕРБ е, че са бездействали, защото можем само да си представяме какво би се случило в България, ако бяха по-активни и бяха направили разни неща?..

О, забравих! Имат още едни безспорен "плюс"! В България вече всеки може да стане премиер! 

Публикувана на 07/11/10 19:30 http://www.asengenov.com/2010/07/blog-post_11.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване