07/13/10 10:42
(http://ruslantrad.wordpress.com/)

Бръснене за 150 лири

В момента в Сирия един долар се разменя за 46 лири, а еврото за 67 лири. Да пазаруваш в Дамаск или Алепо е много приятно, откъм цени също. Едно от нещата, които ми липсват щом се върна в България е именно обслужването в магазините от всеки род- от хранителните до модните. Другото предимство са цените. Заедно с баща ми си купихме един костюм, три панталона и две сака – всичко бе за по-малко от 100 евро. Плюсът тук е, че може да се пазарува когато поискате на едро, а цената може да се договори. Когато взимате нещо може да го разглеждате колкото време искате. Ако не ви харесва- просто връщате и ви предлагат друго. Най-важното е да не ви загубят като клиент.

Положението е същото и в заведенията. Не само в това, от което пиша (на ул. Шаалан, откъдето ми излезе и новото име, но това ще разкажа друг път), а ресторанти в старата част на Дамаск или модерните такива. Ако не ви хареса масата- сменяте я. Няма проблем да съберат две маси, да преместят други хора заради вас, да върнете храна и т.н. Всичко е на ваше разположение. Миналият ден бях в заведенията на музикалната корпорация Rotana, които се намират в близост до хотел Four Seasons. Това е една от скъпите части на Дамаск. С приятели (трима) седнахме в едно от тези заведенията (тъй като е цял коплекс), а сметката излезе 2100 лири. В сравнение с други части е скъпо. Но за чужденци е доста евтино. Например сандвичите Club hits, които си поръчах, заедно с допълнителни сосове,хлебчета и пържени картофи с маслинова паста струват 390 лири (около 8 долара, които за този район си е добра цена). Към сметката от 2000 лири влизат и четири наргилета. Интересно е, че имаше два типа наргиле- това, които знаем всички и това, което се е ползвало в миналото – въгленът се слага директно върху тютюнът, което прави дърпането доста по-тежко от сегашното наргиле и замайването е в пъти по-голямо. Затова, ако не сте привърженик на подобни емоции, не пробвайте.

Друго, което трябваше да усетя в Сирия е ходенето на бръснар. Цялата процедура- подстригването, сешоарът, измиването и пиенето на чай (който се предлага навсякъде, дори в бръснарниците) излезе 150 лири или 3 долара. Смятам, че си струва, особено изживяването.


Публикувана на 07/13/10 10:42 http://ruslantrad.wordpress.com/2010/07/13/5697/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване