07/13/10 12:49
(http://ikonomika.org/)

Облигационен заем от МВФ?

Твърди се, че Иван Костов казал, че трябва да вземем "облигационен заем от МВФ". Всъщност, не го е казал. Най-вече, защото няма такова нещо "облигационен заем от МВФ". Има "облигационен заем", има и "заем от МВФ" – но това са две различни неща, които нямат нищо общо помежду си.

Иван Костов говореше по Дарик радио за облигационен заем (не спомена въобще МВФ). Идеята му е да се издаде емисия еврооблигации за 1 милиард евро, тази емисия да се издаде евтино (т.е. с ниска лихва) и по този начин да се затвори устата на всички, които говорят глупости за България.

Разбира се, ако лихвите по държавния дълг са ниски, това не би било лошо. Обаче, никой не може да гарантира, че в момента може да се издаде емисия с ниски лихви. Всъщност, никой не може да гарантира, че може въобще да се издаде голяма емисия (емисиите на много страни от региона се провалиха). Наскоро се провали дори една сравнително малка емисия български вътрешен дълг. Ако се тръгне към голяма емисия и тя се провали, или лихвата е много висока, тогава всъщност ще бъде изпратен лош знак.

За да се издаде евтина емисия облигации, трябва преди това пазарите да повярват, че правителството има намерение да премахне бюджетния дефицит в близко бъдеще (както правилно Синята коалиция настоява). Обаче, ако правителството има такова намерение, то не е ясно за какво би му било необходимо да издава голяма емисия еврооблигации – ако няма дефицит, няма нужда и от заем за финансирането му. Ако има стабилен план за борба с дефицита и пазарът повярва в него, тогава никой няма да може да атакува страната. Това стана в Естония – реализацията на антидефицитния план на правителството доведе до спад на рисковите премии и лихвите, а инвестициите се увеличиха рязко.



Блогът за икономика 2010

Публикувана на 07/13/10 12:49 http://ikonomika.org/?p=4199
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване