07/15/10 14:46
(http://ikonomika.org/)

Платежен баланс, май 2010

Резюмето на Георги Ганев за платежния баланс през май – "дефицитът по текущата сметка е по левче на човек". Това е, грубо, 100 пъти намаление за година.

Разбира се, и най-неразбиращите българската икономика анализатори вече не се притесняват от текущата сметка. Най-вече защото дефицитът изчезна, за тяхно безкрайно учудване.

Но притокът на преки инвестиции намалява – за разлика от други страни.


Преки чуждестранни инвестиции, млн.евро, 6-месечна движеща се стойност


(най-скорошните дани подлежат на ревизия – но и при сравнение на неревизирани данни също се отчита голям спад)

 

От майските данни за платежния баланс вестник Дневник прави голямо заглавие на главната си страница с твърдението "С 369 млн. евро са спаднали депозитите на чужди компании и граждани в България през май". 

С това твърдение има един голям проблем – в България почти няма депозити на чужди компании и граждани. Така че те не са спаднали с 369 милиона евро. Не са спаднали дори с едно евро. И това, всъщност, си го пише в платежния баланс.

Всъщност, тези минус 369 милиона евро са депозити на банки. Но има и едни други плюс 357 милиона евро в платежния баланс, които са също депозити на банки. Имаме минус по едно перо (други инвестиции пасиви) и плюс по друго перо (други инвестиции активи). И всъщност заглавието на Дневник би трябвало да бъде "банките са направили преструктуриране на едни пари". Не е толкова впечатляващо.



Блогът за икономика 2010

Публикувана на 07/15/10 14:46 http://ikonomika.org/?p=4215
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване