07/23/10 05:00
(http://www.gorichka.bg/)

Десет книги за родителство

За да сте супер подготвени за форум “Родителство”, решихме да помолим Василена, автор на “Близо до бебето” (на път към третото си издание), да избере 10 книги за родителство и да напише по едно изречение за всяка. Два дни по-късно получихме ето това:

1.

The Continuum Concept, Jean Liedloff

(поръчка от amazon.com)

Тази книга е за първите месеци с бебето, когато желанията му са жизнени потребности. Лидлоф насърчава родителите да се вслушат във вътрешния си глас, за да отговорят на очакванията на бебето, заложени на физиологично и психично ниво от еволюцията на човешкия вид.

2.

The Womanly Art of Breastfeeding, La Leche League International

(поръчка от amazon.com)

Добрите книги за кърменето са много, но тази е първата и най-класическата. Освен практически съвети за кърмещи майки, съдържа и цялостната философия на Ла Лече лигата за отглеждането на бебетата в хармония с нуждата им от физическа и емоционална близост.

3.

Unconditional Parenting, Alfie Kohn

(поръчка от amazon.com)

Психологът Алфи Кон обяснява защо бихейвиористичното възпитание чрез поощрения и наказания е напълно изживяло времето си и противоречи на дългосрочните цели, които си поставят повечето съвременни родители. Макар че книгата е практически наръчник за родители, твърденията в нея са подковани с впечатляващ брой научни изследвания и всъщност става дума за цялостна нова визия за мотивацията на човешкото развитие.

4.

Your Competent Child, Jesper Juul

(поръчка от amazon.com)

Манифестът на демократичното семейство, в което всички членове имат равно достойнство, а децата от раждането си са социално компетентни да общуват с родителите и да им дават безценни прозрения за собствените им психологически проблеми и за климата в семейството. Семейният терапевт Йеспер Юл излиза отвъд възпитателните похвати, за да покаже отношението между родител и дете като една от най-богатите възможности за среща на едно човешко същество с друго.

5.

Всичко е език, Франсоаз Долто

(поръчка от издателство Колибри - 8лв)

Долто е педиатърка и психоаналитичка, тя първа заявява, че детето е субект още от самото начало и като такъв е равно с възрастните. В тази книга тя дава някои конкретни съвети за родителите за това колко е важно да се говори честно с детето за всичко, което има значение за него и за близките му.

6.

Nurture Shock, Po Bronson и Ashley Merryman

(поръчка от amazon.com)

Авторите са журналисти, пишещи за наука, и са нещо като ловци на митове в областта на възпитанието. Книгата обяснява неефективността на някои разпространени възпитателни стратегии, като показва противоречието им с фактите, известни на съвременните учени.

7.

Equally Shared Parenting, Marc and Amy Vanchon

(поръчка от amazon.com)

Писана е от двама съпрузи, които държат нито един от тях да не бъде второстепенен родител, нито кариерата на единия да има предимство пред тази на другия. Книгата разказва за философията на споделеното по равно родителство, потенциалния му ефект върху обществото и практическия опит от прилагането му в ежедневието.

8.

The Absorbent Mind, Maria Montessori

(поръчка от amazon.com)

Подробно за откритията на Монтесори и нейния метод, който науката все още догонва, но все повече неврологични и педагогически изследвания потвърждават. За изключителния потенциал и потребност за учене, заложени в детето, за развитието като лично постижение, което не може да дойде отвън. В книгата има много теория, но и много вдъхновяващи идеи за ученето и детските способности.

9.

Playful Parenting, Lawrence J. Cohen

(поръчка от amazon.com)

Родителството като игра. Коен е психолог и игрови терапевт, книгата напомня колко важна роля има играта за развитието на детето и разкрива потенциала й в общуването между малки и големи. Играта е терапия и за родителите, и макар че много от нас са загубили способността да играят, Лорънс Коен дава някои съвети как да я възстановим.

10.

Пипи Дългото чорапче, Астрид Линдгрен

(поръчка от books.bg - 9.50лв)

Пипи е емблемата на детското освободително движение - детето, което прави авторитарно настроените възрастни на глупаци. Тя е силна, независима, креативна, умее да се забавлява, не се бои да греши и намира скрития потенциал във всяка трудна ситуация. Перфектното четиво за повдигане на родителския дух в моменти на изтощение и колебание.

Публикувана на 07/23/10 05:00 http://blog.gorichka.bg/?p=1757
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване