07/29/10 07:50
(http://ruslantrad.wordpress.com/)

Туба бензин за шише вода

Винаги с пълен резервоар. Така се пътува сред пустинята, защото не знаеш кога може да закъсаш. Нашата кола е семеен ван, Рено, не е тежка кола. Въпреки това и тя иска бензин, зареждане пред няколко стотин километра. Като включим климатика, сметката излиза наяве.

Имаше една приказка за солта и златото. Със сол можеш да се наядеш, а със златото не можеш друго, освен да търгуваш. В Близкия изток има много петрол и ресурси, но няма вода. Наводнението в Търговище ме накара да се замисля.

На ден средно сме пътували по 200 км. Почти не спирахме и горивото бе ресурсът, от който имахме нужда. В Сирия един литър бензин е 40 лири или по-малко от долар. С нашите пари можехме да зареждаме пълен резервоар винаги, където и да се намираме в Сирия. За 1000 лири свършвахме добра работа. На бензиностанция петрол течеше дори по бордюра. Но бяхме жадни. Почти през цялото време.

На север положението ставаше по-тежко. Колкото повече на север, толкова по-скъп бензинът. Докато в С.Арабия един литър е близо 15 стотинки (3 лири), то в Турция и България горивото си е направо скъпо. Видях цифри от 2 лв и нещо, което сравнение с други страни и доста. Но водата ставаше по-евтина.

Сигурно затова саудитците карат огромни джипове. За няколко долара зареждат бензин и не се притесняват. Аз не съм икономист и не разбирам тези неща. Знам, че Сирия и С.Арабия произвеждат бензин и затова е евтино. България внася бензин и се дави във вода. В Сирия вода няма. В С.Арабия също. Но пък имат петрол. С парите от него правят изкуствени реки, в Алепо дори са докарали вода чак от р. Ефрат, за да минава канал през града. За да е зелено са донесли с камиони палми от Палмира. И това прави хората щастливи-имат си вече зеленина!

В България водата е навсякъде. Влизайки през границата, първото нещо, което видяхме бе наводнение в Търговишкия край. Вие знаете това от новините, аз го знам от видяното. Водата заливаше част от настилката на шосето, нивите бяха залети, колите от Турция и Близкия изток отбиваха встрани. Сигурен съм, че малцина бяха виждали толкова вода на едно място, освен фонтаните в Дамаск или Анкара.

Лошото е, че България не оценява водата, която има. Тя е нейното богатство и в развитите страни тя щеше да бъде впрегната в икономиката на държавата. Бензин няма тук, но има полета, овощни градини и вода. За съжаление стопанствата гният или от забрава, или от летния порой. Там тече петрол, тук вода. За пожар в Сирия (а и в Турция, и Гърция) се влиза направо в затвора. За повреда в язовир- отново затвор. Водата пред нас се лееше навсякъде, защото бе спукана тръба и стотици кубици просто изтичаха. Никой не бе обвинен или подведен под отговорност за случилото се. Не умее България да оценява това, което има и това е.


Публикувана на 07/29/10 07:50 http://ruslantrad.wordpress.com/2010/07/29/5733/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване