07/30/10 11:15
(http://ruslantrad.wordpress.com/)

„Сивите вълци“ мътят водата

„Можем ли да се отървем от това чудовище?“,

пита колумнистът на „Заман“, Орхан Ченгиз

Три бели полумесеца на червен фон. Този знак виждах по целия път от Аксарай чак до границата на Сирия. Бе изрисуван на трафопостове, сгради, коли. В него няма нищо религиозно, дори напротив. Този знак е символ на крайно десните националисти на турската партия ПНД. В контекстът на засилващите се турско-арабски отношения, присъствието на трите полумесеца на турските националисти е обезпокоително. ПНД (Партия на националното движение,на турски Milliyetçi Hareket Partisi) е националистическа партия с далеч повече възможности от която и да е подобна партия на Балканите, Средна Азия или Близкия изток. Когато науми нещо, тя пуска в действие своите оръжия. Най-често това са „Сивите вълци“.

Те отново показват дейност и това е тревожно. Преди дни, когато бях в Сирия, два турски града пламнаха заради безредици. Инегьол и Дьортьол са малки градове, но с разнообразно население. Те се намират на двата края на Турция- Инегьол в провинция Бурса, а Дьортьол в Хатай, но случващото има прилики. Размириците в град Дьортьол започват след убийството на четирима полицаи от активисти на Кюрдската работническа партия. Това бе искрата, която разбуни духовете в града и бе повод активистите на ПНД да започнат палежи, да издигат лозунги за линч на кюрдски жители, както и да се сбият с полицията. Размирице пък в Инегьол са следствие на спречкване между кюрд и турци. И в двата случая беше ясно, че положението ще излезе извън контрол. Бе ясно също така, че тези размирици са подготвяни предварително.

Както през 1915 при избиването на арменци, така и през 1934, когато са избивани евреи, анти-гръцките погроми от 1955, избиването на алиани през 1978 и клането в Сивас от 1993, винаги е съществувал ясен план за действие и обикновено започва така, както в тези два града. А напрежение има и то осезаемо, особено след няколкото атаки на PKK. Реакцията доведе до над 20 ранени полицая и опожарени коли от активисти на ПНД. Виждаме неподчинение и липса на респект към властта от турци, което не е честа гледка.

Кметът на Инегьол е член на управляващата Партия на справедливостта и развитието, а този на Дьортьол на опозиционната ПНД, което не е чудно, тъй като вторият град се намира в провинция Хатай, където населението е смесено, близо е до арабска страна и националистите са по-силни. Общото между градовете е, че и двата са с преобладаващо кюрдско население – повечето месари, хлебари. По време на размириците именно кюрдски магазини са били опожарени.

Това трябва да се разглежда под лупа от управляващите, защото са признак за напрежение, което се усеща вече силно. В Югоизточна Турция тепърва се очаква отмъщение заради размириците. Един локален конфликт спокойно може да  прехвърли границите, а „Сивите вълци“ са известни с омразата си към всички съседи на Турция. Сега въпрос, който мнозина турци си задават е, дали Реджеп Ердоган и опозиционера Девлет Бахчали ще снижат тона на лозунгите си или напрежението ще продължи да расте?

Прочетете:


Публикувана на 07/30/10 11:15 http://ruslantrad.wordpress.com/2010/07/30/5746/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване