07/31/10 20:47
(http://petyr.blogspot.com/)

След края на света

Юли не е време за писане по блогове, не е и време за политика. Няма как обаче да не споделя, че преди няколко дни, докато си вървях към плажа, видях следното заглавие на "Стандарт": "Нови заплати след края на света". Да отбележим, че "след края на света" беше с заплашителни червени букви. Като се зачетох видях, че според водещия се за сериозен български ежедневник, "служители, лекари, учители, полицаи ще харчат повече след 21.12.2012 г., когато според календара на маите ще настъпи краят на света."

Кратко и ясно, в духа на най-добрата журналистика. Когато на следващия ден разгледах "24 часа", имаше голямо интервю с Вера Кочовска, също анонсирано на първа страница. Отново в духа на сериозната българска политическа преса, която смята, че няма нищо общо с жълтите "Уикенд", "Галерия" и т.н.

Свикнал съм с тези прекрасни традиции на българските медии и не искам да досаждам с поредното им осмиване. Но според мен е важно наблюдението, че те могат да бъдат не само корумпирани и продажни, но и чисто и просто изключително невежи. Дотолкова, че да занимават читателите с края на света и Вера Кочовска. За това и много пъти когато умните хора подозират вестниците във всевъзможни големи конспирации, просто става дума за елементарна глупост, зад която не стои никакъв черен господар.

Невежеството и глупостта обаче носят пари, не само на вестниците. Изследователи са забелязали, че митът за чудовището от Лох Нес се е появил тъкмо когато местните са решили да развият туризма в региона.

По същия начин сега доста хора ще направят пари от мита за 2012, когато, да припомним "Стандарт", светът ще вземе, че ще свърши. Дотогава всевъзможни писатели, лечители, медиуми и търсачи на древната тайна на цветето на живота ще направят доста парички, които събират с такова усърдие, че явно ще са нужни и след апокалипсиса.

Има и по-сериозни инвестиции за след потопа - далновидна американска компания предлага на клиентите си специални бункери, в които да преживеят 2012. Бункерите са снабдени с всичко необходимо -генератори, кладенци, въздушни филтри против радиация(?), пречиствателни системи, болница, та даже и затвор. Цената не е скромна - 50 хиляди долара за възрастен, но пък домашните любимци влизат безплатно!

Това печелене на пари от човешките страхове и странни вярвания не е нещо ново. Не мисля обаче, че уж сериозните вестници трябва да го насърчават, пряко или косвено. Ролята на журналистиката като куче пазач на обществото изисква тя да е глас на здравия разум, да демитологизира, а не да насърчава суеверията.

Но тук стигаме до един мой показателен приятел, който след като четири години работи като журналист, се отчая напълно и започна да изкарва пари от хобито си - готварство. Сега е напълно щастлив и спокоен, че не трябва всеки ден да общува с шефове, каращи го да пише за 2012 г.

Докато вчера вървяхме към плажа, същият човек ми каза: "Съжалявам, но мнението ми за българските журналисти не е такова, каквото те имат за себе си".

И моето така, без сигнали за промяна. Поне до "края на света".

Публикувана на 07/31/10 20:47 http://petyr.blogspot.com/2010/07/blog-post_31.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване