08/02/10 07:35
(http://ivanbedrov.com/)

Голямото нощно пазене

secrРаботещите и живеещите на булевардите в близост до Народното събрание познават много добре автомобилите, с които председателят на парламента отива и си тръгва от работа. Понякога прозорците на едната кола са отворени и охранителите надничат навън с автоматично оръжие в ръце. Сцената напомня на филми за американските президенти. А те просто пазят. Пазят Цецка Цачева.

Както разбрахме от изминалия уикенд, тези предохранителни мерки съвсем не са излишни. Оказа се, че председателят на Народното събрание е силно застрашен обект. Неделният печат ни информира как “Румънци налетяха на гардовете на Цецка Цачева” (”Телеграф”). Всъщност не било просто налитане, а сериозно нападение - “Нападнаха гардовете на Цачева” (”Стандарт”). А третата гледна точка вече дава отговор на въпроса защо - “Румънци налитат на полицаи - не ги пускат при Цачева” (”24 часа”). Обектът е опазен, румънците са в ареста.

Историята обаче е пълна с противоречия. Цитираните изявления на полицейски шефове вместо да дават отговори, предизвикват още въпроси.

- Защо пресцентърът на МВР първоначално съобщи, че събирането е било коктейл по случай откриването на фестивала “Сцена на кръстопът”, а после се оказа, че е частно парти на председателя на парламента?

- Защо в съобщението на МВР се казва, че охранителите от НСО са повикали полиция след началото на инцидента, а местният полицейски шеф говори за “дежурния полицай на входа”?

- Редно ли е полицията да охранява частни събирания на хора от властта?

- Къде изчезна третият румънски гражданин? В съобщението на “Ромпетрол” пише за трима туристи, в съобщението на МВР става дума за двама.

- Били ли са осигурени преводач и адвокат на задържаните?

Тези въпроси очакват своите отговори и вероятно ще ги дочакат в близките дни. Ако са се държали хулигански, румънските граждани трябва да получат съответните санкции. Първо обаче историята трябва да бъде изяснена. Противоречивите съобщения досега показват стремеж към някаква дискретност. Няма да ви кажем всичко, ние сме прави! Може и така да е, но може и да не е. Усещането за непогрешимост е завладяло силовите структури. На всеки призив за прозрачност те отговарят с броя на арестуваните. Двамата румънски граждани сигурно ще присъстват в някоя утрешна статистика.

От всичко това най-големият губещ е председателят на парламента Цецка Цачева. Доброто в тази случка обаче е, че г-жа Цачева има шанса да изпита известно неудобство и това да я направи убеден привърженик на идеята за реформа на силовите структури. Защото всяко управление рано или късно стига до точката, след която започва стремглаво да се отдалечава от гражданите. И е само в ръцете на хора като Цецка Цачева поне да намалят скоростта, с която се движат натам.

коментар от в.”Пари

снимка: Wikimedia

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване