08/03/10 00:07
(http://komitata.blogspot.com)

Втълпяване или загнездване

Генезис като превод за Inception е приемлив вариант, но защо такъв страх при преводачите да не изглеждат поне толкова добри, колкото авторите. Аз бих рискувал със „загнездване“ или „втълпяване“. И, според мен, по-добре ще се предаде идеята.

Четох няколко похвални рецензии за филма. Значи, филмът не е лош, но не е и много добър като такъв.

Вълнуващото в този филм е оригиналният модел на действителността, който продължава да ме занимава и денонощие след прожекцията. Вселена, която се състои от слоеве. Във всеки по-долен слой времето тече десет пъти по-бързо, а във всеки по-горен – десет пъти по-бавно. Смъртта ни издига към горното ниво, а сънят – към долното. Героите на филма са измислили начин да пътуват между слоевете, както и да се връщат към реалността. За да не полудеят, и да различават сън от реалност, всеки от тях намира начин да се закотви към реалността.

Творбата бъка от визуални ефекти, стрелби и зашеметяващи пейзажи, но въпреки това към средата се точи мудно и доскучава.

В останалото време е динамичен екшън с големи дози патаклама и драматична музика. С повече старание можеше да се превърне в класически хорър трилър с фантастични елементи.

Във филма играе и Eлън Пейдж (Ellen Page) – устатата тинейджърка от Juno, която заедно с Рейчъл Хърд-Уд (Rachel Hurd-Wood) са двете причини да ми се иска да съм на 20, да съм богаташко синче и секс-символ, да живея в Холивуд и да ги каня на разходки с яхтата.

Хелън не е особено подходяща за ролята си в екшън частта, където изглежда доста детски и нелепо сред батковците, които си раздават тупалки (особено полегнала е истинско детенце с късите си крачета), но иначе в сцените с повече приказки се справя отлично и демонстрира на 100% поразяващата си уста.

Ellen Page, снимка
А Леонардо е велик актьор, прокълнат цял живот да изглежда като тинейджър. Чудя се, как би изглеждал някой по-харизматичен на негово място, Хийт Леджър например.

Имах проблем да следвам действието, когато то се развиваше на три места едновременно.

А финалът можеше ли да не е чак толкова плосък? Ясно, че сте си оставили място да се направи продължение, ама не можеше ли малко по-елегантно да стане. Ясно беше, че то ще се върти чак до надписите.

И изводът е, че независимо от технологиите, добрата стара манипулация като метод за напредък в живота и кариерата, ще си остане во веки веков.

Абе, все пак става за гледане и предразполага към дискусия след финала.

Филмите за виртуалната реалност започват да стават все по-актуални. Не случайно в рекламите преди филма показаха трейлърите на „Социалната мрежа“ (филм за това колко е страшен фейсбук), и „love.net“, който трябва да е българският отговор в жанра (плашим се какво ще бъде). Но, да видим дали ще са достойни продължители на живота и делото на братя Уачовски (Матрицата).

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване