08/08/10 20:00
(http://ruslantrad.wordpress.com/)

Етническо прочистване в пустинята Негев

Когато чух, че започва разрушаването на три арабски села в пустинята Негев, не смятах, че е сериозно. Това е едно от местата, които стояха встрани от конфликта, макар Газа да е близо. Новият устройствен план обаче има какво да каже и жителите на три бедуински села го усетиха върху себе си. Израелските сили за сигурност унищожиха бедуинско село за втори път (7 август) в рамките на няколко дни, оставяйки над 300 души отново, след като десетки еврейски и арабско доброволци се заеха да построят наново 45 къщи. Призивите, идващи от BBC, CNN и други големи телевизии, подкрепяни от неправителствени организации от цял свят, останаха нечути.

Новата операция на израелската армия и полиция се нарича „Горещ вятър“. Правозащитни организации предупреждават, че тези действия застрашават от прочистване цялата пустиня Негев, където голяма част от населението е бедуинско. Разбира се това няма никакво значение. По плана на Еврейския национален фонд, организация с покровители като Дейвид Камерън и Гордън Браун, пустинята Негев трябва да бъде „прочистена“ от арабското население, представлявано от бедуинските села там.

Главните органи на арабското малцинство в Израел обеща да започне изграждането на селото отново през тази седмица, като ще отправи искане до ООН за разследване по случая. Селото, което е засегнато главно от булдозерите е Ал-Аракиб, превърнало се в източник на недоволството срещу израелските сили за сигурност. Над 90 000 души представиха в съда на Беершеба удостоверения за собственост на имот. Това се наложи, тъй като израелските власти заявиха, че бедуинските села в Негев са незаконно построени.

Документите ясно показват, че собствеността на имотите на бедуините е напълно законна и датираща от много преди създаването на Израел през 1948 г. Решение на съда в Беершеба се очаква до края на този месец. На 5 юли 1 500 войници влизат в едно от селата, съставено от няколко колиби, за да го бутнат. Местното племе атури тъкмо са възстановявали къщите от булдозерите, които ги срутват седмица по-рано. Заедно със себе си, войниците изкореняват и 850 маслинови дръвчета, доставени в околни израелски селища.

На 6 август, групата Адала, преставляващо арабското малцинство в Израел (ок. 1 300 000 души) вкарва иск в съда на областния център Беершеба за разследване на полицейската бруталност. От своя говорителят на бедуинското население на Негев, Ауад Абу Фрийх, заяви че израелските власти заплашват мира в района и все повече се приближават до въстание в Негев.

Това, което притеснява жителите на Беершеба е високата раждаемост сред бедуините, което застрашава мнозинството от еврейско население. Ето защо правителството е дало зелена светлина за разрушаване на домовете и постепенното изселване на бедуинското население. Както други 45 села, Ал-Аракиб е обявено за незаконно от властите, което означава, че няма достъп до вода и ток. Европейската комисия поиска от Израел признаване на 13 селища, които да бъдат допуснати до националната мрежа на Израел за водоснабдяване, но искането бе пропуснато от Тел Авив. Членът на неправителствената израелска правозащитна организация „Бимком“ Нили Барух поясни, че ще се бори както може с плановете на правителството да заличи бедуинските села в Негев.


Публикувана на 08/08/10 20:00 http://ruslantrad.wordpress.com/2010/08/08/5788/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване