08/10/10 16:29
(http://ruslantrad.wordpress.com/)

Големият виц във Външно министерство

Днес Шкумбата, утре вероятно Радо Шишарката. Така разсъждава Иван Филчев от вестник „Новинар“ по повод назначението на Шкумбата за консул в Чикаго. Ако трябва да бъдем честни, прав е да негодува.

„Във всеки един от случаите дипломатическата служба не се възприема сериозно, а се смята като работа, на която могат да се наместят близки, роднини или пък да се уредят приятели. На никого не му пука за съжаление, че дипломатът е лицето на страната ни в чужбина и ако искаме да ни възприемат сериозно, е редно там да бъдат изпращани хора, които да ни представят достойно“, споделя мислите си Иван Филчев.

Назначаването на хора без предвидената подготовка, дори на най-ниско ниво, е непрофесионално и несериозно в свят, в който професионализмът е на първо четене. Да знаеш как да работиш в дипломатическа служба, разбира се, не гарантира, че ще бъдеш добър дипломат. Това опира и до талант, с който се раждаш. Добрите дипломати са наистина малко, а на Балканите те се намират главно в южната ни съседка Турция. Ахмет Давутоглу, например, се е подготвял десет години за поста външен министър на Турция. Една страна е силна поради много причини и една от тях са дипломатическите служби.

За да бъде някой назначен за дипломат, той трябва да мине курсове най-малко за тази цел. Другата опция е да е политическо назначение, за което трябва да е част от позволените за това 20% от участниците в мисиите ни по света. Има вариант за даване на дипломатически статут на друго лице, което не попада в графата на първите две опции. В този случай се дава статут на служител на други министерство. Аргументът за назначението на Шкумбата е, че е много популярен и няма да има проблем със справянето с общността ни в САЩ. Нима Лари Кинг е станал дипломат на САЩ, защото е известен? Коя страна би си позволила подобно нещо? Опасно е да се назначават хора на подобна служба, особено когато няма защо да са на подобен пост. Какво всъщност е допринесъл Шкумбата, за да заслужи благоволението на ГЕРБ и Бойко Борисов? Да, той разказва вицове, разказва ги прекрасно. Но това не е достатъчно, за да бъде назначен на пост, където трябва опит, образование и връзки на дипломатическо ниво.

Не смятам, че българите в САЩ ще се отнасят с респект към Шкумбата. Не и с този респект, от който се нуждае една дипломатическа мисия. Именно този респект е важен, за да може институцията да си върши работата както трябва. Разбира се, има много мисии, в които служителите не си вършат работата, има недоволни граждани и т.н. Но те все пак, въпреки всичко, са дипломати. Хора, които са работили това винаги.

В историята е имало случаи на назначения в дипломатически мисии на хора извън системата. Тези случаи винаги са свързани с личности, които са допринесли с живота си за родината – четници, известни дейци на освободителното движение, партизани в по-късния период, успели да се издигнат, заради заслуги. В този случай днес, можем ли да покажем приноса? На какво истинско основание Бойко Борисов назначава Шкумбата в дипломатическа мисия и не е ли това една крачка цялото МВнР да се превърне в голям виц на българската дипломация?


Публикувана на 08/10/10 16:29 http://ruslantrad.wordpress.com/2010/08/10/5799/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване