08/16/10 12:18
(http://ruslantrad.wordpress.com/)

Още един пирон в ковчега на Класическата гимназия или очаквано светло бъдеще?

Г-жа Гергина Тончева, една от основите на класическото образование в България и дългогодишен директор на Националната гимназия за древни езици и култури, вече няма да изпълнява този си пост.Тя се оттегля от управата на гимназията. Налице е и обява в Министерството на културата за конкурс за нов директор.

Няма да е лъжа, ако кажем, че за мнозина това е радостна вест и постигнаха целта си да се махне този директор. Аз няма да крия, че дължа на нея много. Дали в края тя е превишила правомощията си и е извършила нещо, което да дразни хората около нея, това е едно на ръка. За мен тя е символ на училището, а радостните възгласи относно нейното оттегляне са повече от тъжни.

Г-жа Тончева имаше много врагове, още от едно време, които се покриха, когато й бе връчен орден „Стара планина“ през 2003 г. за заслуги към България и българското образование. Интересно е кой ще бъде следващият директор на гимназията. Тъй като съм завършил това училище, ще следя с интерес. Аз и много други от старите класове сме на мнение, че училището ни се превръща в едно обикновено квартално училище в София. И кризата е много по-отдавна. Някои прехвърлят вината на г-жа Тончева, че била възрастна, че не умеела да управлява своето. Кризата в НГДЕК е доста преди тези обвинения и за това носят вина много хора, включително и учители, които се държат много свойски без респект към управата на гимназията.

Интересно е наистина кой ще бъде следващ директор. Дали ще е от гимназията и ще покаже хората, които най-много искаха да се разкара г-жа Тончева? Не да си подаде оставката, не да си отиде- а да се разкара, това е правилната дума, защото никакво уважение не бе засвидетелствано. Все пак на нея дължим съществуването изобщо на тази гимназия, за която се е застъпвала дори във времена на режим. Тя е жената, която осъжда през 80-те години самата власт, казвайки, че е полицейска държава. Няма дори изпращане на тази жена, дотам е стигнала омразата към нея.

Сега сме в очакване на нов ръководител на Класическата гимназия. Всички очакват той да е компетентен, млад и енергичен. Дано има и стабилни връзки, също така. Ще се радвам да е такъв човек, но да си кажа- съмнявам се. Класическата гимназия има отдавна врагове в самото министерство, дори в Софийски университет, на който е лицей гимназията. Там доста хора искат да видят учебното заведение съсипано и от новия ръководител ще се очаква да поеме отговорността за оцеляването на гимназията. Ако ли не успее, както е казал народът – дупе да му е яко.


Публикувана на 08/16/10 12:18 http://ruslantrad.wordpress.com/2010/08/16/5834/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване