08/21/10 17:53
(http://ruslantrad.wordpress.com/)

Батулия,като в италианските планини,но по-красиво

Днес бяхме с приятели на тяпнаха вила в една местност, която аз лично не познавах. Името й е Батулия, селото е със същото наименование. Ако ви звучи италианско, не е в Италия. Единственото общо с Италия е красотата на северните планини, но тук е по-красиво. Всъщност Батулия се намира съвсем близо до София.


View Larger Map

Решихме, че това е един добър начин да прекараме събота, за което са виновни най-вече домакините ни- семейство Жоржес. Прекрасна природа, река, добра компания и хапване.

Качихме се на колата и тръгнахме в посока Мировяне. Минавайки го, се отправихме към Нови Искър и все направо. По пътя ще видите табелките на селата Реброво и Луково (които виждате на картата), които подминавате и започва местността Батулия. Там се намираше и вилата на сем. Жоржес. Винаги сме изкарвали прекрасно с тях, този път не беше изключение.

Да си призная бях натрупал много напрежение, въпреки, че е отпускарски сезон и т.н. След завръщането ми от Сирия попаднах на много работа, която трябваше да се свърши и затова видът на студената река и зеленината ми подейства като рай. Наргилето пък запълни картинката на идилия.

Почувствах се много добре. Отпуснах се, а това беше нужно за мен. Мястото ме очарова защото не знаех нищо за него, а виждах едно кътче от България, където бе пълно с хора, всяка къща изглеждаше добре, природата бе част от пъзела, но всяко едно от парченцата бе уникално само по себе си. Районът дори не го бях чувал, никога не съм пътувал в тази посока и това, което открих ми хареса – красива природа, чисти и спретнати села с оживление.

Click to view slideshow.

Вярвам, че най-вече има хора през почивните дни, но това е доста добре като факт. Със сигурност бих искал да повторя един уикенд там – сред дърветата, студената вода и добрите приятели. Просто се качете на колата и за половин час най-много сте там. На всичкото отгоре има и манастир, „Св. Николай“*, който поднася своята отдалеченост и усамотение по един много типичен начин.

*Намира се на около 14 км. югоизточно от Своге, 4 км. източно от гара Реброво и километър североизточно от с. Батулия. До манастира се стига пеш или с кола от село Батулия, тъй като отстои на около километър от него. Въпреки че няма указателни табели, пътят до манастира се намира лесно. Има възможност за настаняване.


Публикувана на 08/21/10 17:53 http://ruslantrad.wordpress.com/2010/08/21/5853/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване