08/25/10 15:28
(http://ruslantrad.wordpress.com/)

Чужда идея,но с друго значение-седмичният дайджест на Майк Рам с нов прочит

by Adris Group d.d.

Една чужда идея, по-точно на колегата Майк Рам, но с ново звучене. Идеята за седмичен дайджест (линк с дайджест архива на Майк Рам) е интересно предложение и аз много искам да се случи нещо подобно. Ще цитирам неговия постинг, за да разберете за какво става дума:

„Идеята за седмичния блог дайджест ме осени внезапно, но се появи в точния момент. От известно време  разсъждавах над въпроса как човек да открие най-интересната, най-подходящата и най-необходимата информация в Интернет без това да му отнема целия ден. Информацията в Мрежата ни залива отвсякъде и дори търсачките не могат да се справят ефективно, особено, когато говорим за блог постове, в които се изразява лично мнение и истински стойностните публикации се различават значително по стил и език от новинарските статии. Мислех си, че трябва да може да се измисли някакъв механизъм, в който с ръчна намеса на редактори да се създаде най-доброто (естествено, по тяхна преценка) съдържание, което лесно да бъде открито и прочетено с минимално ангажиране на времето на читателя.

Оттук лесно изкристализира идеята, че трябва да се събират отделни публикации, които имат нещо ценно в себе си и си заслужава да бъдат показани пред по-широка публика. Разбира се, това изисква изчитането на огромно количество блог постове и създаването на някакви принципи и критерии, по които да се отсяват по-значимите статии, заслужаващи да бъдат публикувани ведин блог дайджест.

Работата не е трудна, но отнема много време. Освен това, реших, че е тъпо просто да цитираш един куп линкове – трябва да се напише кратък, но интригуващ анонс, който да привлече вниманието на читателя, а много често темите ме вълнуват лично и тогава към анонса добавям и своя личен коментар, което пък е предпоставка за интересна дискусия.

Оказа се, че едно седмично издание съдържа в себе си оптималния обем информация, която хем може да бъде прегледана за относително кратко време, хем дава на читателя достатъчно знания и идеи, които да поддържат мозъка му във форма.

Какви са критериите?

Критериите са прости: материалите да съдържат малко позната информация, да съдържат добре аргументираното лично мнение на автора, без да изпадат в догматизъм, да дават полезни съвети за бизнеса, отношението към хората и личностното развитие, да бъдат позитивни, а когато критикуват, да бъдат обективни и конструктивни. С други думи – всичко онова, което би могло да ни помогне да станем по-добри хора, по-добри професионалисти и да получим по-голямо удовлетворение от живота си.“

Та, покрай коментарите под публикацията, изкристализира идеята ми да се направи нещо подобно за блогъри, но със смесен или напълно чужд произход, които пишат на български или за България. В подобни блогове е интересна гледната точка на такива хора и тъй като аз съм със смесен произход би ми било интересно да видя какво ще се получи- един сбор от най-интересните публикации. Дали хора, като Ламот, Жюстин Томс, Енея, Люси, Анастасия ще се съгласят да избистрим идеята? :)


Публикувана на 08/25/10 15:28 http://ruslantrad.wordpress.com/2010/08/25/5882/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване