09/03/10 20:42
(http://ruslantrad.wordpress.com/)

Митрополит Аталлах Ханна в „Труд“ и „24 часа“

На обвиненията в тероризъм отправени към митрополит Аталлах Ханна направени от израелското посолство у нас, представителят на Йерусалимската църква отговори в материали за него във водещите български вестници „24 часа“ и „Труд“.

В-к „24 часа“, 3 септември

Да, видях шефа на „Хизбула“! По телевизията! Така митрополит Теодосиус Аталла Хана отговори вчера на едно от обвиненията на израелското посолство в София. Владиката, който пристигна миналата нощ от Ерусалим, за да отслужи литургия с Българския патриарх Максим, стана повод за ожесточени словесни престрелки между палестинци и израелци. И това точно в навечерието на мирните преговори, започнали вчера във Вашингтон.

В-к „Труд“, 3 септември

Не съм дошъл тук да се оправдавам и да отговарям на обвиненията на израелското посолство. Това заяви на пресконференция в БТА митрополитът на Севастия Теодосиос (Аталла Хана) и представител на православната патриаршия на Ерусалим.

Центърът за близкоизточни изследвания с директор д-р Махд Абуаси и общинската съветничка от Пловдив г-жа Дани Каназирева поканиха палестинския духовник за участие в разговор „Заедно за един мирен свят“. Според нейната идея Пловдив можел да се превърне в град-помирител между евреи и палестинци.

Израелското посолство в София реагира остро и уведоми г-жа Каназирева с писмо, че израелската страна гледа на Аталла Хана като на човек, подкрепящ тероризма. Според текста митрополитът е разследван от израелските власти като заподозрян в извършване на терористични атаки.

Ден по-рано медиите отразиха скандала между израелци и палестинци.

В-к „Труд“, 2 септември

Искри от конфликта в Близкия изток стигнаха и до Пловдив, който има идея да стане домакин на бъдещ кръг от мирни преговори между Израел и Палестинската власт.

Ябълката на раздора се оказа Аталлах Ханна – митрополит на Севастия и представител на православната патриаршия на Ерусалим. Той пристига в България по покана на Центъра за близкоизточни изследвания и ще остане до 6 септември.

Междувременно общинската съветничка Дани Каназирева решава да го покани в Пловдив за учредяването на инициативен комитет, който да предложи Града под тепетата за домакин на близкоизточните преговори. На нея били поканени над 100 организации, много дипломати. Но израелското посолство веднага протестира, посочвайки, че митрополитът е подкрепял тероризма. Дори бил арестуван за връзки с терористични организации. Последвало писмо от палестинското посолство, че всички тези твърдения са неверни.

Заради нежеланието на инициаторите на идеята за Пловдив – домакин на мирните преговори, да навлиза в спорове между израелци и палестинци, срещата на 3 септември е отменена.


Публикувана на 09/03/10 20:42 http://ruslantrad.wordpress.com/2010/09/03/6016/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване