09/05/10 23:05
(http://psabev.blogspot.com/)

Честито съединение, българи!

Най-възрастният жив човек на планетата в момента е Канделария Родригез – кубинка, родена през 1885 г. Тя е на 125 години! Тя е единственият човек, който е бил роден, когато Княжество България и Източна Румелия стават едно цяло на този ден през 1885 г.

Както всички останали национални празници, този също е „най-светлият“… Но защо почиваме? Защо празнуваме? Аз имам много просто обяснение: аз съм от Русе, Биляна е от Пловдив. Ако това обединение не се беше случило, нямаше да се появи и Вики! Това за мен е достатъчен повод да си кажем „Наздраве!“ с любимата…

Естествено, вие също можете да се замислите какво би било, ако Съединението не се беше случило:

  • Всичките ви приятели от Хасково, Пловдив, Пазарджик, Ямбол, Бургас, Стара Загора, Сливен, Казанлък, Калофер, Карлово, Копривщица, Кърджали и Карнобат нямаше да са българи.
  • Автомагистрала „Тракия“ щеше да стига до ГКПП „Ихтиман“.
  • Слънчев бряг, Приморско, Несебър, Смокиня, Поморие и Ахтопол щяха да звучат толкова чужди, колкото и Мармарис, Кушадасъ, Памуккале и Бадрум.
  • Родопските песни щяха да ги пеят… от северната страна на Стара планина!
  • Троян, Габрово и Варна щяха да са на 30-40 км от южната граница.
  • 100-те национални туристически обекта щяха да са около 63.
  • Без задграничния си паспорт нямаше да можете да карате ски в Пампорово, да ядете казанлъшки понички, да посетите къщите-музеи (ако изобщо съществуваха) на Левски и Ботев.
  • „Каменица“ и „Загорка“ щяха да са вносни бири, а мастика „Пещера“ – на цената на гръцкото узо, а карнобатската гроздова щеше да се брандира като “текирдаа ракъ“…

Може би четвърт век не съм осъзнавал какво НАИСТИНА означава този празник. И ако в часовете по история ни обясняваха, че почти нямаше да има с какво да се чукнем за наздраве, ако не беше Съединението, щях да внимавам повече…

И макар да знаем, че големият купон е в Пловдив, по стечение на обстоятелствата сме в Русе, откъдето ви пращаме един поздрав горе-долу от времето на Съединението:

 

P. S. Въпросната снимка е направена без никаква обработка със софтуер. Снимахме я с мобилен телефон на една специално поставена за случая стена, изложена пред Доходното здание в центъра на Русе, така че ако имате път насам, подобна снимка можете да си направите и вие, при това напълно безплатно.

Подобни публикации


Rating: 0.0/10 (0 votes cast)


Социални мрежи: Digg Facebook Google Bookmarks E-mail this story to a friend! LinkedIn MySpace Technorati Twitter Yahoo! Bookmarks Live RSS

Публикувана на 09/05/10 23:05 http://feedproxy.google.com/~r/psabev/~3/syqPpWbT0vM/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване