09/12/10 15:17
(http://velqn.com/)

Междублоково пространство

Междублоковото пространство е…?

Понеже не мога да там точно определение се опитах да открия такова в голямата мрежа с помощта на чичо Гугъл. Според главния архитект на София в интервю за вестник класа, междублоково пространство е понятие, с което много се спекулира. Досега никой не му е дал определение. Според още плаваща информация в морето на интернет, нормативна дефиниция за междублоковото пространство липсва.

Нямам представа дали и доколко тази информация е актуална, дали този въпрос не е регулиран междувременно.

Всъщност ние всички много добре знаем какво е междублоковото пространство.

Междублоковото пространство е мястото, където един чисти, а петима след него цапат.

blokovo1 Междублоково пространство

Междублоковото пространство е ничията земя между блоковете, за която никой не го е грижа. Освен, ако там не е цъфнало някой квартално кафене за радост или не на съседството.

blokovo2 Междублоково пространство

Понякога междублоковото пространство може да бъде издигнато до висотите на съвременна арт инсталация. Малко цимент, малко вестникарска хартия и едно жълто найлоново пликче за цвят – всичко това разпльоснато на земята в една модерна абстракция.

blokovo3 Междублоково пространство

В един момент мръсотията става неразделна част от околната среда.

blokovo4 Междублоково пространство

Всъщност, ако се замислите, не е ли нечестно да искаме европейски стандарти на живот, след като голяма част от нас живеят в кочина?

Има три вида хора.

Едните, може би повечето, цапат.

Другите не цапат, но мълчаливо подминават боклуците и се правят, че все едно не са там.

Последните са малцинство и те се мъчат спорадично да се противопоставят на първите и вторите, но накрая се отказват и се претопяват в редиците на другите, за които просто да не цапаш е достатъчно.

Аз самия спадам от вторите, признавам го с ръка на клавиатурата. Не се опитвам да съдя някого, ние сме били такива, сме такива и най-вероятно ще продължим да бъдем такива.

Въпросът е друг.

Заслужаваме ли европейския стандарт, при условие, че едно междублоково пространство, което изисква елементарна координация и кооперация от няколко блока не може да организираме и поддържаме?

Заслужаваме ли нашите футболни национали да играят добър футбол, като ние не сме добри в това, да бъдем добри в нещо толкова обикновено и елементарно, като това да живеем добре заедно?

Междублоковото пространство е много добър пример за това, защото има защо, както казваше един политик.

И тъй като повечето междублокови пространства липсват понеже са застроени и на тяхно място има нови блокове и така накрая имаме блокове, между които почти няма пространство, повечето от нас няма как да излязат навънка пред блока в градинката, която очевидно липсва или, ако е там ще е безбожно мръсна, така, че решението за хората е да плъзват по градските паркове, където да намерят малко спокойствие и зелена разтуха, зелена разтуха, която става разруха, защото навиците са си навици и защото всички в парка са виртуални съседи, а повечето от тях уви пренасят мръсотията си там.

Всеки иска там да има детски площадки и зелени площи, не се съмнявам в това. Дори тези, които хвърлят емблематичните бели пластмасови кофички от кисело мляко пълни с боклук. Демокрацията стигна дотолкова, че да промени само цвета и грамажа на кофичките. Сега боклука хвърчи форматиран в 400 грама и в различни цветове.

Засега съм убеден, че сме пионери в мрънкането, дори тази публикация е едно виртуално мрънкане, но предполагам, че е по-добре да виждаш, отколкото не.

Публикувана на 09/12/10 15:17 http://feedproxy.google.com/~r/velqn/~3/p7g00F6BNts/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване