09/14/10 04:53
(http://ivanbedrov.com/)

България вече плаща за Формула 1

image_608049_6Министърът на енергетиката, икономиката и турзма Трайчо Трайков се срещна с президента и главен изпълнителен директор на Формула 1 Бърнард Екълстоун. Според съобщението на министерството (МИЕТ) „г-н Екълстоун е проявил интерес към идеята и е поел ангажимент да дойде в България в следващите седмици, за да се запознае с проекта.”

Преди 9 години, когато Симеон Сакскобургготски влезе с летящ старт в българската политика, често медиите и бившият цар се разминаваха в диалога. В редките случаи, когато диалог все пак имаше, нямаше разбиране. Сакскобургготски говореше с неразгадаеми за повечето хора в България изрази, които всъщност бяха заучени фрази от западния етикет. Когато в България ни споменат някоя огромна глупост, ние казваме „Да бе, да!” Когато в Западния свят им споменат някоя огромна глупост, те казват „Това е една много интересна идея, може да се обсъди.” С което западните хора смятат разговора и темата за приключени.

Изразът „г-н Екълстоун е проявил интерес към идеята” може спокойно да бъде преведен с българското „Не ме занимавайте с глупости!”

Всъщност новината от Grand Prix на Италия на пистата Монца няма нищо общо с България. На пистата край Милано президентът на Формула 1 Бърни Екълстоун и организаторът на бъдещото състезание в Рим Маурицио Фламини подписаха 5 годишен договор. Вечният град очаква болидите да се състезават по улиците му още след две години. И въпреки, че Рим не е Доброславци и Италия не е България, организаторите в Италия са загрижени за бъдещото финансиране на състезанията. Това е новината и това е разговорът на тема Формула 1 от уикенда. Има ли проект, има ли пари, има ли смисъл – тези въпроси си задават там, но тези въпроси се оказват незначителни, когато стане дума за идеята „Формула 1 в България”.

Представителите на българското правителство няколко пъти декларираха, че нито един лев от бюджета няма да отиде за осъществяването на идеята. Министър Трайчо Трайков направи така, че това твърдение вече се превърна в лъжа. България вече плаща за фикс идеята на някои хора. Пътуването на Трайков до пистата Монца е платено с пари на данъкоплатците. Резултатът от тази „инвестиция”: г-н Екълстоун бил проявил интерес. И понеже в нашата професия трябва да допускаме дори и най-невероятните вероятности, допуснахме и следното – че Бърни Екълстоун толкова много е проявил интерес, че дори е финансирал пътуването на българския министър. Надеждата ни бързо изчезна: „Министърът винаги пътува на разноски на министерството,” каза за в.Пари по този повод Димитрина Христева, ръководител на пресслужбата на МИЕТ.

Така харченето на вашите пари за едно хрумване вече започна. Сумата за едно пътуване до Милано може и да не е огромна, но тази командировка може да бъде само началото и затова е важна.

Когато сътвориха международния скандал с т.нар. шейхове, представителите на българското правителство се оправдаха, че били подведени от Румен Петков. По-късно близкият до Румен Петков председател на Българската федерация по мотоциклетизъм Богдан Николов дори публично се извини на правителството за подвеждането. Пътуването на министър Трайчо Трайков обаче показва едно: или има още задкулисни договорки, или на правителството просто все още му е много приятно да бъде подвеждано.

коментар от в.Пари

снимка: Любомир Асенов, в.24 часа

П.П. обърнете внимание в чия компания министърът се разходи до Монца

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване