09/24/10 17:30
(http://komitata.blogspot.com)

Държавно религиозно

Днес се проведе литийно шествие, призоваващо към въвеждане на задължителен предмет „вероучение“ в училище, с мотиви:

Изучаването на религия, в което българското училище има традиция, ще е голямо духовно богатство за българските деца и семейства, възможност да се преборят с нихилизма и дезориентацията на децата в моралната система, да вложим в сърцата им ценната духовна енергия, необходима, за да станат добри хора. (Митрополит Неофит)


Не беше толкова отдавна когато трябваше да понасям обвинения в безбожие и в прекалена набожност от читателите на този блог.

Продължавам да настоявам, че начинът и посредникът на общуването на човека с Бога са си негова лична работа и държавата няма право да се намесва в този процес.

За скандално намирам не самото литийно шествие (всеки има право да се сдружава и да демонстрира), а поредните изказвания на министри:

„Това, което трябва да направим ние като общество, е да помогнем и да призовем в неделния ден семействата, празнично облечени, които са вярващи, да посетят храм.“ (Сергей Игнатов, министър на образованието!)

„Като правителство ние отчитаме похвалната загриженост на Българската православна църква за духовното здраве на нашите деца“ (Божидар Димитров, министър без портфейл)

За пореден път двама министри потъпкват българската Конституция и светския характер на българската държава.

Министър на образованието (!!!) на съвременна европейска държава не бива да призовава към посещаване на църкви. Дори и с уговорката, че това важи само за тези „които са вярващи“!

Не може друг министър на практика да одобрява инициативата за въвеждане на вероучение, като я приравнява на „загриженост за духовното здраве“.

Самата идея за въвеждане на задължително вероучение в училище смятам за изключително зловредна. Какво означава за децата разделянето им в даден час по религии? Това означава завинаги да се запечата в съзнанието им че са РАЗДЕЛЕНИ ПО ПРИРОДА и това не зависи от техния личен избор. Религията не е обикновен учебен предмет. Това означава, че държавата на практика абдикира от задължението си да възпита децата като добри граждани в ценностите на демокрацията, светската държава, разделението на властите и човешките права и предава „на концесия“ децата в ръцете на религиозните институции. Религията е въпрос на самоидентификация и система от ценности, които ръководят цялата социализация на личността. От принудителното разделяне в час до кютека на по-голямата групичка над по-малката е въпрос на една крачка, която ще бъде направена на много места.

Отделно стои въпросът за хората, които не желаят да обвързват децата си с религии или поне не в толкова ранна възраст.

Насилственото въвеждане на православно вероучение ще доведе до възприемането на православието от учениците като още един метод за репресия и ограничение, като още едни окови, от които трябва да се отърват, щом напуснат класната стая, (учителите по вероучение едва ли ще се отличават с някакви особени качества на педагози, отсега съм сигурен)

Децата, избрали православието като свободноизбираем предмет в момента са 3000. Не открих данни за броя духовни лица в БПЦ на територията на България, но според косвени данни (според моя приблизителна оценка за броя действащи храмове в България и от там за броя свещеници), на духовно лице/действащ храм се падат средно по две деца изучаващи доброволно православно вероучение. Толкова за реалното духовно влияние на БПЦ и на всеки един от свещенослужителите. А доколко е благотворно това влияние, при условие че от БПЦ идват само новини за скандали за имоти, пари и по-деликатни работи? На коя православна църква да дадем децата - на тази, която направи Слави Бинев архонт, която би камбаните в цял Пловдив на сватбата на Барека или която носи хубави часовници, докато паството гладува?

Моля, не правете тази мечешка услуга на православието и изобщо на християнството. Църквата не е кошара, в която трябва да се вкарва с неизвинени отсъствия. Нито пък със селски номера на преброяването.

Има един единствен валиден и достоен начин БПЦ и православието да стигнат до повече хора - мисионерството, защото уважава личния избор на всеки човек за уреждане на духовния си живот. „Купуването“ на вярващи от държавата е мерзко деяние и ще има ужасни последици.

Силно обезпокоен съм от навлизането на политическото християнство в България, обезпокоен съм че и хора, които много уважавам, твърде леко жонглират с християнските ценности и вероучението като път за спасение на цялото общество, а не само на вярващите. 


Гответе се отново за дебати за и против Дарвин, абортите и дори забраната на такива „непристойни“ шоу програми и реклами:



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване